Έκλεισε τα 41 του χρόνια ο Pac-Man… Το ταξίδι του στον χρόνο.. που πόσο πίσω μας πάει;;;

Σε μια εποχή που τα videogames ήταν στο ξεκίνημά τους, η Bandai Namco κατάφερε να δημιουργήσει έναν ήρωα και μια σειρά τίτλων που έμελλε να γίνει σχεδόν συνώνυμο με το αγαπημένο μας χόμπι για πολλά χρόνια. Μετά από τις σχετικές δοκιμές, το πρώτο Pac-Man videogame βγήκε στα arcades στις 21 Μαΐου 1980 και στην επέτειο των 41 χρόνων, το Gazzetta καταγράφει όσα πρέπει να ξέρετε για τον κίτρινο χαρακτήρα που καταβροχθίζει τελείες.

Το Pac-Man ανήκει στην κατηγορία των παιχνιδιών-λαβυρίνθου, δηλαδή παιχνιδιών στα οποία ο χαρακτήρας πρέπει να καταλήξει σε ένα σημείο για να φύγει από το επίπεδο. Η ανάπτυξή του ξεκίνησε στις αρχές του 1979 από τον Toru Iwatani και μια ομάδα 9 προγραμματιστών και ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον και ένας ήρωας που θα είναι ιδιαίτερα προσιτός και στο γυναικείο κοινό. Η σκέψη αυτή μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού εκείνη την εποχή τα περισσότερα videogames ασχολούνται με πόλεμο και ποδόσφαιρο (Asteroids, Space Invaders, Galaxian).

Έμπνευση για την μορφή του ήρωα ήταν μια πίτσα από την οποία είχε αφαιρεθεί ένα κομμάτι, καθώς και από τον χαρακτήρα kanji για το στόμα. Μετά από τη σύλληψή του, η σκέψη και για τους αντιπάλους ήταν να είναι «χαριτωμένοι». Έτσι γεννήθηκε η ιδέα ενός χαρακτήρα που έπρεπε να τρώει τελείες (ή χάπια) στο πέρασμά του, να καταναλώνει ειδικά bonus αντικείμενα στη μορφή φρούτων και να προσπαθεί να αποφύγει τους εχθρούς. Το όνομά του ήταν αρχικά Puck-Man (από το paku paku tuberu, τη φράση που περιγράφει τον ήχο που κάνουν τα χείλη μας όταν ανοιγοκλείνουν συνεχόμενα), ωστόσο για να μην δημιουργηθούν αρνητικοί συνειρμοί στις δυτικές αγορές από την αντικατάσταση του αρχικού P με το F, το όνομά του κατέληξε σε Pac-Man.

Ο τρόπος συμμετοχής του παίκτη ήταν απλός, είτε με έναν μοχλό, είτε με το χειριστήριο, κουνούσε τον ήρωα μέσα στα στενά δρομάκια κάθε επιπέδου και έπρεπε να καταναλώσει 240 τελείες, χωρίς να τον ακουμπήσουν τα τέσσερα φαντάσματα. Οι εχθροί είχαν μάλιστα και ονόματα. Το κόκκινο φάντασμα λεγόταν Blinky, το μπλε Inky, το ροζ Inky και το πορτοκαλί Clyde. Μάλιστα, κάθε ένα από αυτά είχε και διαφορετικό τρόπο που κινούταν στην πίστα, ακολουθώντας διαφορετικό μοτίβο.

Τα φαντάσματα ξεκινούν από ένα τετράγωνο πλαίσιο στο κέντρο της οθόνης και στη συνέχεια ξεχύνονται στην πίστα για να εξοντώσουν τον πρωταγωνιστή. Τέσσερις ειδικές τελείες που είναι διασκορπισμένες στις άκρες του επιπέδου δίνουν στον Pac-Man για λύγα δευτερόλεπτα συγκεκριμένη δύναμη να φάει τα φαντάσματα και να τα εξαφανίσει, μέχρι αυτά να επιστρέψουν στο τετράγωνο, να πάρουν ξανά μορφή και να βγουν ξανά στον κόσμο.

Όσο ο παίκτης προχωράει, παίζει το ίδιο επίπεδο, αλλά με τα φαντάσματα να κινούνται -αρχικά- πιο γρήγορα και πιο μετά με καλύτερη στρατηγική, εκμεταλλευόμενα την τεχνητή νοημοσύνη. Από ένα σημείο και μετά δηλαδή, ο παίκτης απλά έπρεπε να ξεφύγει και να προσπαθήσει να μην τον στριμώξουν δύο φαντάσματα που συνδύαζαν τις ιδιαιτερότητες των μοτίβων τους.

Μέχρι και το 1982, εκτιμάται ότι πάνω από 30 εκ. Αμερικανοί είχαν δοκιμάσει το παιχνίδι ξοδεύοντας στα arcades σχεδόν 8 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα. Η δημοφιλία του παιχνιδιού έφερε την καμπίνα του σε όλα τα σημεία που συγκέντρωναν κόσμο, στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, σε εστιατόρια, έξω από κινηματογράφους.

To απόλυτο ρεκόρ πόντων στο αρχικό παιχνίδι έφτανε στα 3.333.360 που μπορούσε να επιτευχθεί με το που έφτανε κάποιος στο επίπεδο 256.

Το 1981, η Midway (εταιρεία που είχε την ευθύνη για τη διανομή του παιχνιδιού στις ΗΠΑ) στην αγορά για πρώτη φορά έναν θηλυκό χαρακτήρα Pac-Man, την Ms. Pac-Man σε ανεπίσημη μορφή, ωστόσο η επιτυχία που σημειώνει αναγκάζει τις διαδικασίες να προχωρήσουν και να έχουμε πλέον μια επίσημη γυναικεία μορφή του χαρακτήρα. Σε αντίθεση με το Pac-Man videogame, το πρώτο Ms. Pac-Man είχε 4 διαφορετικούς κόσμου, ενώ και ένα από τα φαντάσματα μετονομάστηκε σε Sue.

Η πρώτη μεταφορά του παιχνιδιού σε οικιακά συστήματα έρχεται το 1982 στον Atari 2600 με τη βοήθεια του Tod Frye και είχε δεχτεί κριτική λόγω των μικρών δυνατοτήτων απεικόνισης της κονσόλας που έκανε τα φαντάσματα να τρεμοπαίζουν στην οθόνη. Παρόλα αυτά, η επιτυχία του ήταν τεράστια, αφού κατάφερε να πουλήσει πάνω από 7.9 εκ. αντίτυπα και να γίνει το πιο εμπορικό της παιχνίδι. Το 1984 κυκλοφορεί για πρώτη φορά στο NES και ήταν μάλιστα από τα πρώτα παιχνίδια τρίτων εταιρειών για την κονσόλα της Nintendo, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν εκδόσεις και για πολλές φορητές κονσόλες, όπως τα Game Boy, το Game Gear και το Neo Geo Pocket Color.

To 2001, το παιχνίδι μεταφέρεται για πρώτη φορά σε κινητά τηλέφωνα, το 2006 έρχεται στο Xbox μέσω της υπηρεσίας Xbox Live Arcade και μετά ακολουθούν εκδόσεις για κινητά με λειτουργικό iOS, αλλά και πιο σύγχρονες κονσόλες. Μέχρι και σήμερα, η σειρά έχει δημιουργήσει τζίρο πάνω από 16.5 δισεκατομμύρια, πουλώντας πάνω από 44 εκατομμύρια αντίτυπα. Ο Pac-Man έχει γίνει ο πιο θρυλικός χαρακτήρας της Bandai Namco και θεωρείται μαζί με τον Super Mario και τον Sonic οι πλέον χαρακτηριστικές φιγούρες της αγοράς, έχοντας και το ρεκόρ Γκίνες για το πιο επιτυχημένο videogame σε καμπίνα arcade (coin-op).

H πορεία του Pac-Man και εκτός από τα videogames ήταν εξωπραγματική. Το 2008, έρευνα αποκαλύπτει ότι το 94% των Αμερικανών αναγνωρίζει τον χαρακτήρα περισσότερο από celebrities και τα έσοδα από το merchandise αυξάνονται μήνα με το μήνα. Το 1982 δημιουργείται μάλιστα η πρώτη σειρά cartoon, ενώ την ίδια χρονιά βγαίνει στην αγορά το τραγούδι Pac-Man Feber (Jerry Buckner, Garry Garcia) που φτάνει μέχρι και τη θέση 9 του Billboard Chart.

Τέλος, το 2015, ο ήρωας κοσμεί το εξώφυλλο της ταινίας Pixels, η οποία και βασίζεται στον κόσμο των videogames.

Πηγή

Μάθε πρώτος όλα τα νέα

Γράψου στο newsletter μας και ενημερώσουμε πρώτος για τα νέα του χώρου.