Απελεύθερος: Οι μνήμες 1999, το bond της Costamare και οι επιδόσεις ΟΠΑΠ, Φουρλής

Απελεύθερος: Οι μνήμες 1999, το bond της Costamare και οι επιδόσεις ΟΠΑΠ, Φουρλής

02/06/2021 0 By GAM

[ad_1]

Μνήμες Χ.Α 1999-2000 ανακάλεσαν όσα συνέβησαν, χθες, στις διεθνείς αγορές. Η βίαιη διόρθωση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων οδήγησε σε παραβίαση περιθωρίων δανεισμού (margin call) και αυτό με τη σειρά του ανατροφοδότησε την πτώση, διαχέοντας τις πωλήσεις και στις αγορές μετοχών.

Εξ ου και η ένταση των πωλήσεων στην Ευρώπη ήταν μεγαλύτερη στις μετοχές, που έχουν υπεραποδώσει.

Το τελευταίο διάστημα έχουν συμβεί τα εξής: οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών έχουν υπεραποδώσει, σε σχέση με τη Wall Street, ενώ λόγω ανησυχιών για πληθωριστικές πιέσεις έχει συντελεστεί μετατόπιση προς μετοχές εταιρειών, που συνδυάζουν αξία και ανήκουν στις κυκλικές (τράπεζες, ενέργεια).

Προφανώς, η παραπάνω τάση δεν πρόκειται να ανακοπεί. Όσο οι αγορές φοβούνται επαναφορά του πληθωρισμού, θα κερδίζει πόντους το σενάριο ανάκαμψης τύπου «K». Επομένως, τράπεζες, ενέργεια και Real Estate θα παραμείνουν μεταξύ των πρώτων επενδυτικών επιλογών.

Το Χ.Α, από την άλλη, ως μικρή και ρηχή αγορά, περισσότερο το απασχολεί να μην χαλάσει το κλίμα διεθνώς και μειωθεί η διάθεση ανάληψης κινδύνου. Ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος έγκειται στο να υπάρξουν σοβαρές αποκλίσεις από τον στόχο φετινών τουριστικών εισπράξεων (σ.σ. περίπου 50% αυτών του 2019).

ΟΠΑΠ: Εντός των εκτιμήσεων της αγοράς τα αποτελέσματα Α΄ τριμήνου, με τις επιδόσεις της Kaizen να αντισταθμίζουν την υστέρηση εσόδων από τις βασικές δραστηριότητες του ΟΠΑΠ.

Συνέχισε να αποδίδει καρπούς η περικοπή κόστους, ενώ τα προγράμματα κρατικής στήριξης, έδωσαν ώθηση της τάξης των 12,8 εκατ. ευρώ στα EBITDA Α’ τριμήνου.

Ο καθαρός δανεισμός στα 553 εκατ. ευρώ

ΟΠΑΠ ΙΙ: H αύξηση του προτεινόμενου μερίσματος από 0,45 σε 0,55 ευρώ ανά μετοχή δικαίωσε την εκτίμηση της Eurobank Equities (Απελεύθερος 1 Απριλίου).

Θυμίζουμε ότι το τμήμα ανάλυσης της Eurobank Equities εκτιμά ότι ο ΟΠΑΠ θα εμφανίσει free cash flow άνω των 500 εκατ. ευρώ από το 2022, εφόσον δεν απαιτηθούν νέα σοβαρά περιοριστικά μέτρα. Επομένως, έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει υψηλή μερισματική πολιτική (σ.σ. της τάξης του 11% με 12%).

Φουρλής: Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις (Απελεύθερος 5 Μαΐου) για έκρηξη πωλήσεων στο Λιανεμπόριο, μετά το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων. Μένει να φανεί τι διάρκεια θα έχει το φαινόμενο… ξεδίνω μέσω shopping.

Επενδύσεις, ύψους 22-24 εκατ. ευρώ, φέτος, για δημιουργία 4 νέων καταστημάτων Intersport και 2 νέων μικρών καταστημάτων ΙΚΕΑ (Αθήνα και Βουλγαρία).

Φουρλής ΙΙ: Ως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να κλείσει 12 από τα 23 καταστήματα Intersport στην Τουρκία, ενώ θα επανεξετάσει, σε δεύτερο χρόνο, τη βιωσιμότητα των υπόλοιπων.

Στο ίδιο χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί η μείωση της επιφάνειας των καταστημάτων σε Γιάννενα και Λάρισα κατά 50%, που θα φέρει ετήσια εξοικονόμηση 3,5 εκατ. ευρώ (Απελεύθερος 29 Μαρτίου).

Εντός των επόμενων μηνών η έκδοση και διάθεση νέου mini bond από την Housemarket για αποπληρωμή του υφιστάμενου.

Costamare: Μεταξύ 2,7% με 3,1% ορίστηκε η απόδοση του ανεξασφάλιστου και χωρίς πιστοληπτική διαβάθμιση 5ετούς ομολογιακού της Costamare Participations, οι τίτλοι του οποίου διατίθενται από χθες σε επενδυτές.

Χαμηλή απόδοση, έναντι του αναλαμβανόμενου ρίσκου. Ακούγεται ότι συστημική τράπεζα δεν συμμετείχε, τελικώς, στο σχήμα καθώς είχε θέσει ως προϋπόθεση το εύρος απόδοσης να διαμορφωθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Δεδομένης της πρόβλεψης πρόωρης εξαγοράς του συνόλου των ομολογιών (Απελεύθερος 18 Μαΐου) η έκδοση δεν ενδείκνυται για απόκτηση ομολογιών, μέσω δευτερογενούς αγοράς, από ιδιώτες επενδυτές, χωρίς εμπειρία.

Mini bonds-Συμφωνία Κυρίων: Ο όμιλος Costamare επιδίωκε επί σειρά ετών να εκδώσει mini bond, αλλά έμπαινε ως προϋπόθεση η παροχή εμπράγματων εξασφαλίσεων.

Η άρση του προαπαιτούμενου αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι η συμφωνία Κυρίων, μεταξύ αρχών, ΧΑ, τραπεζών και ΑΕΠΕΥ για προσεκτικό άνοιγμα της αγοράς, ως προς το ρίσκο και την έκταση των εκδόσεων έχει ξεχαστεί. Έχουν προηγηθεί, την τελευταία διετία, άλλες ομολογιακές εκδόσεις, χαμηλής κατάταξης και υψηλού ρίσκου.

Υ.Γ.: Το έχουμε ξαναπεί οι εκδόσεις ομολόγων δεν μπορεί να είναι δουλειά των τμημάτων εταιρικών χορηγήσεων. Άλλα τα κριτήρια, η προσέγγιση και οι προτεραιότητες…

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών. 

[ad_2]

Πηγή