ΗΠΑ: Αντιμονοπωλιακή αγωγή από 36 πολιτείες κατά της Google για το Play…

ΗΠΑ: Αντιμονοπωλιακή αγωγή από 36 πολιτείες κατά της Google για το Play…

22/07/2021 0 By GAM

[ad_1]

Του Joe Walsh

Νέα ομαδική αγωγή εναντίον της Google για το κατάστημα εφαρμογών της για κινητές συσκευές, ευρέως γνωστό ως Play Store, κατέθεσαν πρόσφατα πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Πρόκειται για την τελευταία κίνηση σε μια μακρά σειρά νομικών δράσεων και δημόσιων καταγγελιών σε βάρος του τεχνολογικού κολοσσού για φερόμενη αντιανταγωνιστική συμπεριφορά.

Η αγωγή εναντίον της Google και της μητρικής εταιρείας της, Alphabet, κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια την Τετάρτη από 36 πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της Νέας Υόρκης και της Γιούτα, σύμφωνα με τον ηλεκτρονικό κατάλογο δικασίμων όπου αναφέρεται ως αιτία της αγωγής η παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Με βάση την αγωγή, η Google κατηγορείται ότι λαμβάνει υπερβολικά υψηλές προμήθειες για τις αγορές μέσω του Play Store, του καταστήματος αγοράς εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα Android, σύμφωνα με την καταγγελία που εστάλη στο Forbes από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.

Επίσης, στην αγωγή υποστηρίζεται ότι η Google έχει καταστήσει δύσκολο για τους χρήστες Android την αποφυγή χρήσης του Play Store: Η εταιρεία έχει περιορίσει ορισμένες λήψεις εφαρμογές εκτός του Play Store, ενώ χρησιμοποιεί κίνητρα κατανομής εσόδων και περιοριστικούς όρους στις συμβάσεις που συνάπτει προκειμένου να αποθαρρύνει τους κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android να εγκαθιστούν ανταγωνιστικά καταστήματα εφαρμογών, αναφέρει χαρακτηριστικά η αγωγή.

Σε ανάρτησή της στο επίσημο ιστολόγιό της, η Google χαρακτηρίζει την αγορά “άνευ αξίας”: Η εταιρεία επισημαίνει ότι το λειτουργικό σύστημα Android επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν ανταγωνιστικά καταστήματα εφαρμογών ή να κατεβάζουν εφαρμογές απευθείας από τους ιστοτόπους των προγραμματιστών, ενώ προσθέτει ότι οι προμήθειες που χρεώσει το Play Store είναι σχεδόν ανάλογες με αυτές που χρεώνουν τα καταστήματα εφαρμογών άλλων εταιρειών.

Η ιστορία

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Google όσο και η Apple έχουν δεχθεί έντονη κριτική διότι λαμβάνουν μεγάλο μέρος των εσόδων που προέρχονται από τη λήψη εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών στις τηλεφωνικές συσκευές τους. Ορισμένοι πολιτικοί και προγραμματιστές εφαρμογών έχουν χαρακτηρίσει την πρακτική τους μονοπωλιακή, ιδίως αφού οι χρήστες των κινητών τηλεφώνων συνήθως αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το Play Store ή το App Store για να πραγματοποιήσουν τις περισσότερες αγορές μέσω εφαρμογών στις Android συσκευές ή στα iPhone τους αντίστοιχα.

Η εταιρεία Epic Games -δημιουργός του δημοφιλούς παιχνιδιού Fortnite- έχει καταθέσει αγωγές κατά της Apple και της Google μετά την μήνυσε την Apple και την Google μετά από την προσπάθειά της να αποφύγει τις προμήθειες για αγορές εντός της εφαρμογής που οδήγησε πέρυσι αμφότερους τους τεχνολογικούς κολοσσούς να “εκδιώξουν” το δημοφιλές παιχνίδι από τα καταστήματα εφαρμογών τους. Επιπλέον, Google και Apple αντιμετωπίζουν και ομαδικές αγωγές σε βάρος τους.

Η απάντηση

Η Google και η Apple, από τη μεριά τους, ισχυρίζονται ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβάλλει στις λήψεις εφαρμογών και στις αγορές, έχουν στόχο την ασφάλεια των χρηστών, ενώ προσθέτουν ότι οι προμήθειες βοηθούν στην κάλυψη του κόστους λειτουργίας ασφαλών και σύγχρονων καταστημάτων εφαρμογών.

Τους τελευταίους μήνες, πάντως, και οι δύο εταιρείες έχουν μειώσει τις προμήθειες που επιβάλλουν τα καταστήματα εφαρμογών τους στους μικρότερους προγραμματιστές κατά 15%.

[ad_2]

Πηγή