Λούνα παρκ στον Πρωταρά εν μέσω ενστάσεων


Αντιδράσεις προκαλούνται από την επικείμενη λειτουργία μεγάλου λούνα παρκ στον Πρωταρά (δίπλα από τα LIDL) επειδή ενώ η ιδιοκτήτρια εταιρεία υπέβαλε αίτηση για έκδοση πολεοδομικής άδειας, το έστησε προτού καν αυτή εξεταστεί από την Πολεοδομία.

Πάντως, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλης, σχολιάζοντας τα σχετικά παράπονα ανέφερε, πως ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε άδεια λειτουργίας στην ιδιοκτήτρια εταιρεία στην οποίαν ανήκει και λούνα παρκ στην Αγία Νάπα.

Σε παρατήρηση του «Φ», ότι οι εγκαταστάσεις (παιγνίδια, εξοπλισμός κ.λπ.) τοποθετήθηκαν στον χώρο χωρίς πολεοδομική άδεια υπέδειξε, πως με βάση τη νομοθεσία οι δήμοι έχουν την ευχέρεια να εγκρίνουν τη λειτουργία λούνα παρκ για 28 μέρες, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και η κα. Μαρκέλλα Χατζηδά εκ μέρους του Τμήματος Πολεοδομίας. Ο κ. Πυρίλης ανέφερε, επίσης, πως ο δήμος δικαιούται να ανανεώσει την άδεια για άλλες 28 μέρες και αν ο αιτητής δεν εξασφαλίσει πολεοδομική άδεια, τότε πρέπει να αναστείλει τις εργασίες του, τονίζοντας πως η άδεια είναι προσωρινή.

Όταν παρατηρήσαμε το γεγονός πως η εταιρεία υπέβαλε αίτηση για έκδοση πολεοδομικής άδειας που παραπέμπει σε πρόσθεση λειτουργίας του λούνα παρκ σε πιο μακροπρόθεσμη περίοδο, ο κ. Πυρίλης ανέφερε, πως η αίτηση θα εξεταστεί με βάση τη διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Υπέδειξε, επίσης, πως στην περιοχή που χωροθετήθηκε το λούνα παρκ, επιτρέπεται η συγκεκριμένη χρήση, κάτι με το οποίο συμφωνεί και η Πολεοδομία.

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου ανέφερε ακόμα, πως το ίδιο λούνα παρκ πέρυσι ήταν στημένο στην Πάφο, ενώ πριν την πανδημία ο δήμος του εξέδωσε άδεια στα όρια Παραλιμνίου και λειτούργησε 28 μέρες για δύο συνεχόμενες χρονιές.

Η αρχική καταγγελία προήλθε από αρχιτέκτονα ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση της Πολεοδομίας, του Δήμου Παραλιμνίου, της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, του ΕΤΕΚ, του Συμβουλίου Εγγραφής Εργοληπτών και της Αστυνομίας, επισυνάπτοντας και φωτογραφίες για να υποστηρίξει την καταγγελία του ότι το λούνα παρκ έχει σχεδόν στηθεί εξ ολοκλήρου χωρίς τις απαραίτητες άδειες.

Στην καταγγελία αναφέρεται, πως το Protaras Parko Paliatso έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, και ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους πελάτες του και ανάμεσα σε άλλα ζητά να ενημερωθεί για τα ακόλουθα: Αν έχουν εκδοθεί πολεοδομική άδεια, άδεια οικοδομής και πιστοποιητικό τελικής έγκρισης, αν αφέθηκε χώρος πρασίνου, αν ο χώρος στάθμευσης έχει ασφαλτοστρωθεί ή αν ο χώρος θα αφεθεί ως έχει προκαλώντας σκόνη την οποίαν θα αναπνέουν οι περίοικοι, αν η εταιρεία εφαρμόζει σχέδιο ασφάλειας και υγείας, αν οι εργασίες επιβλέπονται από αρχιτέκτονα, αν εφαρμόζονται τα ωράρια εργασίας και αν η Αστυνομία ελέγχει τον θόρυβο που προκαλείται από κατά τη διάρκεια των εργασιών ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

Ο καταγγέλλων στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα ασφάλειας παραπέμποντας σε σοβαρό ατύχημα που σημειώθηκε προ διετίας.

Η Πολεοδομία δείχνει τον δήμο

Η κα. Χατζηδά ανέφερε στον «Φ», ότι η εταιρεία υπέβαλε αίτηση για έκδοση πολεοδομικής άδειας στις 21 Απριλίου. Όπως είπε, η χρήση που εμπίπτει στις εξειδικευμένες αναπτύξεις αναψυχής είναι επιτρεπόμενη στην περιοχή, νοουμένου ότι θα πληροί κάποιες προϋποθέσεις, ότι δεν θα επηρεάζει τις ανέσεις των περιοίκων κ.λπ.

Φαίνεται, ότι οι εργασίες εγκατάστασης των παιγνιδιών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και όταν πληροφορηθήκαμε το γεγονός αποστείλαμε επιστολή στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για διαβουλεύσεις, είπε. Παράλληλα, το Τμήμα επικοινώνησε με τον Δήμο Παραλιμνίου, ο οποίος απάντησε ότι έστειλε επιστολή στον ιδιοκτήτη να τερματίσει τις  εργασίες.

Εξάλλου, στις 2 Ιουνίου η Πολεοδομία έστειλε επιστολή στην εταιρεία, καλώντας την να τερματίσει τις εργασίες και να αναμένει να εξεταστούν οι αιτήσεις της για έκδοση των απαραίτητων αδειών. Οι εργασίες δεν ανεστάλησαν και ο μόνος που έχει αρμοδιότητα να ενεργήσει αποτελεσματικά είναι ο δήμος με την έκδοση διατάγματος αναστολής εργασιών, είπε η κα. Χατζηδά, η οποία διευκρίνισε, πως τυχόν παρακοή του προνοεί άμεση φυλάκιση.

«Αντιλαμβάνομαι», είπε, «ότι οι εργασίες συνεχίζονται με το σκεπτικό ότι για να εγκριθεί η λειτουργία των εγκαταστάσεων από εξειδικευμένους οργανισμούς, ως προς τα θέματα ασφάλειας, θα πρέπει το λούνα παρκ να είναι στημένο».

Όπως είπε, στο πλαίσιο εξέτασης της αίτησης για έκδοση πολεοδομικής άδειας θα ελεγχθεί αν ο χώρος στον οποίο στήνεται το κάθε παιγνίδι επηρεάζει ή όχι τους περιοίκους. Εξάλλου, θα εξεταστεί η ένταση του ήχου που εκπέμπεται για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια. Παράλληλα, θα εξεταστεί η πυκνότητα των παιγνιδιών σε συνδυασμό με τα θέματα ασφάλειας.

Η κα. Χατζηδά ανέφερε επίσης, πως ο δήμος ενημέρωσε την Πολεοδομία, πως θα θέσει όρους στη λειτουργία του λούνα παρκ, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεάζονται οι περίοικοι.

Πρόσθεσε, πως αν τελικά κριθεί ότι θα εκδοθεί πολεοδομική άδεια, ίσως απαιτηθεί να επέλθουν αλλαγές στην ανάπτυξη.

Εξήγησε, επίσης, πως η εταιρεία έστειλε επιστολή στην οποίαν εξηγεί ότι για να μπορεί να λειτουργήσει το λούνα παρκ πρέπει αυτό να στηθεί και να ελεγχθεί επιτόπου για θέματα ασφάλειας κ.λπ.

Σχετικά με τη δυνατότητα προσωρινής λειτουργίας του λούνα παρκ, η κα. Χατζηδά ανέφερε πως στο γενικό διάταγμα ανάπτυξης του 1990 καταγράφεται ποιες αναπτύξεις θεωρείται ότι διαθέτουν πολεοδομική άδεια και ζητούν απευθείας άδεια οικοδομής. Στη νομοθεσία αναφέρεται, πως για λούνα παρκ τα οποία δεν λειτουργούν πέραν των 28 ημερών, η πολεοδομική άδεια θεωρείται δοσμένη, συμπλήρωσε.

Πηγή

Μάθε πρώτος όλα τα νέα

Γράψου στο newsletter μας και ενημερώσουμε πρώτος για τα νέα του χώρου.