Ο άνθρωπος που έκανε το μπιλιάρδο επίσημο άθλημα στην Ελλάδα

Γεννήθηκε το 1959 στα Πριγκηπόνησα του Βοσπόρου, απ όπου το 1964 με την απέλαση των Ελλήνων, η οικογένειά του επέστρεψε στην Ελλάδα.

Η αστυνομία τον συνέλαβε και του πήρε δακτυλικά αποτυπώματα επειδή… έπαιζε μπιλιάρδο πριν κλείσει τα 17. Το γεγονός αυτό τελικά έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ζωή του, αλλά και στην αναβάθμιση και αναθεώρηση του Μπιλιάρδου από τους τίτλους του περιθωριακού, ύποπτου και παράνομου.

Η συνολική του προσφορά στο άθλημα σαν διοικητικός, έμπορος, παίκτης, εμπνευστής, είναι από σπάνια έως μοναδική, δεδομένου του ότι πέτυχε πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα σε όλους τους τομείς.

Σίγουρα δεν είναι αυτός που Διεθνώς έχει προσφέρει τα περισσότερα. Όμως είναι αυτός που το έφερε για πρώτη και μοναδική φορά στα πρόθυρα των Ολυμπιακών Αγώνων, εκπροσωπώντας εν λευκώ 100.000.000 εγγεγραμμένα μέλη, λειτουργώντας σαν αποκλειστικά υπεύθυνος εκ μέρους της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Γαλλικού, Αμερικάνικου και Snooker Μπιλιάρδου. Η προσπάθεια διήρκεσε 2 χρόνια, ήταν ιδίοις εξόδοις, και συνοδεύτηκε από επικίνδυνες συγκρούσεις με ισχυρούς Έλληνες και ξένους παράγοντες.

Σίγουρα δεν υπήρξε ποτέ Διεθνώς ο καλύτερος παίκτης σε κανένα στύλ Γαλλικού Μπιλιάρδου (Ελεύθερο, Κάδρο, Σπόντα, Τρίσποντες). Όμως πήρε θέσεις απο 4 έως 7 σε επίσημα Παγκόσμια – Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα σε όλα (λίγοι παίκτες στην Ιστορία του Παγκοσμίου Μπιλιάρδου το έχουν καταφέρει), μαζί με δύο ισοφαρίσεις Παγκόσμιων ρεκόρ στο Ελεύθερο.

Έχει τιμηθεί Διεθνώς όσο ίσως κανείς με βραβεία προσφοράς και ήθους. (Παγκόσμια Συνομοσπονδία Γαλλικού, Αμερικάνικου και Snooker, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Γαλλικού, πολλές Εθνικές Ομοσπονδίες, Δήμαρχοι Ελληνικών αλλά και Ευρωπαϊκών πόλεων κτλ.).

Δεν είναι ο ικανότερος έμπορος του κόσμου. Όμως έχει προμηθεύσει την συγκριτικά μικρή Ελληνική αγορά με πενταψήφιο αριθμό τραπεζιών, στεκών, χιλιομέτρων τσόχας και ατελείωτους τόνους αξεσουάρ, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.Ανάμεσα στους πελάτες του, Πρωθυπουργική κατοικία, βουλευτές, Ολυμπιονίκες, πρόσωπα της επικαιρότητος, τηλεοπτικοί σταθμοί, ιδιοκτήτες εισηγμένων στο Χρηματιστήριο. Ο “ΑΘΗΝΑ 2004″ τον επέλεξε για προμηθευτή και γέμισε το Ολυμπιακό χωριό με παιχνίδια, δίνοντάς του μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων γραπτά συγχαρητήρια για την ποιότητα των τραπεζιών και της άψογες υπηρεσίες του.Ακόμα και Rock group όπως οι Rolling Stones και οι Simply Red επέλεξαν αυτόν για το Μπιλιάρδο τους, στις συναυλίες τους στην Αθήνα.

Με την γλώσσα των αριθμών είναι ο συντριπτικά Επίσημος πολυνίκης Πρωταθλητής Ελλάδος (49 φορές σε όλα τα στύλ), ενώ συνολικά, μαζί με τα Open και τα ανεπίσημα τουρνουά της Ε.Φ.Ο.Μ, έχει κερδίσει 105 Πρωταθλήματα (τελευταίο 24/12/2009 – Τρίσποντες) σε όλα τα στυλ. (Ελεύθερο, 47/2, 71/2, 47/1, Σπόντα, Τρίσποντες, Τρίαθλο, Τρίαθλο του Σερί, ομαδικό Τρίσποντες, μέχρι και την μοναδική ανεπίσημη διοργάνωση Καλλιτεχνικού Μπιλιάρδου).

Τα επίσημα Πανελλήνια ρεκόρ είναι σχεδόν προσωπική του υπόθεση, αφού έχει καταρρίψει έναν ανυπολόγιστο αριθμό.Όσον αφορά τα επίσημα, είναι κάτοχος των 16 απο τα 20, ενώ τα περισσότερα από αυτά κλείνουν 25ετία. Σαν αποτέλεσμα το ” Βιβλίο των Ελληνικών Ρεκόρ “, του έχει αφιερώσει μία ολόκληρη σελίδα.

Η προσφορά του στα Ελληνικά κοινά υπήρξε μάλλον καταλυτική αφού ήταν πάντα παρών (1982 – 2000). Οργώνοντας με ποδήλατο τα στέκια των καλών παικτών της Αθήνας, τους προετοίμασε για το μεγάλο όνειρο της εποχής: Την ίδρυση Ομοσπονδίας, την οποία βεβαίως θα δημιουργούσαν οι επιχειρηματίες, αλλά που θα έπρεπε να πειστούν ότι το Μπιλιάρδο έχει μεγάλη εμπορική αξία. Το 1983 ήταν ο εκπρόσωπος των παικτών στα συμβούλια των επιχειρηματιών για το πως και γιατί θα ιδρύονταν η Ε.Φ.Ο.Μ. Το 1982-84 λίγο πριν ιδρυθεί  η ομοσπονδία, και την περίοδο 1990-93 που η ομοσπονδία διέκοψε της αθλητικές δραστηριότητές της, διοργάνωσε συνολικά 45 τουρνουά – ποτέ σε χώρο δικών του συμφερόντων κρατώντας τις ελπίδες του αθλήματος ζωντανές.

Αποκορύφωμά του στα κοινά η περίοδος 1993 – 1999 όπου σαν πρόεδρος δεν έχασε ποτέ ψήφο, η Ομοσπονδία κατάφερε την αναγνώριση από το Κράτος σαν άθλημα, διοργάνωσε 5 Παγκόσμια – Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα στην Ελλάδα που δεν στοίχισαν τίποτα στο Κράτος ή στην Ε.Φ.Ο.Μ, τετραπλασίασε τους αθλητικούς συλλόγους, δεκαπλασίασε τους αθλητές, κατάφερε την πραγματική οργάνωση του Αμερικάνικου Μπιλιάρδου, διατήρησε Γραφείο Τύπου, έκανε το άθλημα τηλεοπτικό θέμα όσο ποτέ.

Σε αυτή την περίοδο η πολιτεία δίνει κίνητρα στους νεαρούς επιτυχημένους Πρωταθλητές (εισαγωγή άνευ εξετάσεων σε Ανώτερα – Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα), επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο των ανηλίκων στις αμιγείς αίθουσες ψυχαγωγίας. Καταφέρνει την εξαίρεση του Μπιλιάρδου από τα “Τεχνικά Παίγνια” και την φοροσήμανσή τους. Συνασπίζεται με το Σκάκι, Μπρίτζ κ.α και καταφέρνει την τροποποίηση τριών άρθρων του Αθλητικού νόμου του 1999. Και ενώ πλέον οι αθλητές ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο με έξοδα της Ομοσπονδίας, και παρά το ότι οι επιχορηγήσεις της Γ.Γ.Α δεν έχουν κατ’ ουσίαν ξεκινήσει, παραιτείται τον Σεπτέμβριο του 1999 αφήνοντάς την με τον δικό της – ανέξοδο αγωνιστικό χώρο, πλούσια όσο ποτέ. (23,500,000 δρχ. αποθεματικό – χωρίς χρέη, ενώ είχε παραλάβει 1,350 δρχ).

Σαν αποτέλεσμα, δημοσιευμένη έρευνα στο “Βήμα της Κυριακής”, παρουσιάζει την Ε.Φ.Ο.Μ σαν την δεύτερη αναπτυσσόμενη Ομοσπονδία του Κράτους και η Γ.Γ.Α πείθεται για τριπλασιασμό της ετήσιας επιχορήγησης.

Πιστεύοντας πάντα ότι η αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια αποκαθήλωσης του Μπιλιάρδου έπρεπε να είναι το ήθος και το Fair Play του παίκτη που σαν παράδοση υπήρχε από παλιά, μαζί με την άψογη εικόνα των διαιτητών που θα έδιναν κύρος και στυλ στους αγώνες, φρόντισε να τα προβάλλει προς τα έξω.

Μαζί με αυτά η προτροπή για τερματισμό του στοιχήματος που δημιουργούσε κακή εντύπωση, απέδωσαν γρήγορα καρπούς. Ήταν ο πρώτος που διοργάνωσε  Κάδρο 47/2(*), ενώ πρώτος αυτός έπαιξε και δίδαξε τα στυλ 47/1(*), 71/2(*) και Σπόντα(*). Φρόντισε διακριτικά και άπλωσε προστατευτικό πλέγμα σε πολλούς παλιούς και  νέους Πρωταθλητές αλλά και διοικητικούς.

Η συνολική του επιτυχία και η δημοτικότητα που απέκτησε γέμισαν ασφυκτικά τις δεκαπλασιασμένες στην εποχή του αίθουσες ψυχαγωγίας και έδωσε στόχους και ώθηση σε πολλούς νέους να δοκιμάσουν το ταλέντο τους στο άθλημα, με αποτελέσματα που θα μας κάνουν περήφανους για πάντα.

Έχει τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου εφ’ όρου ζωής, έχει την τιμή δε να είναι ο μόνος άνθρωπος του Μπιλιάρδου που έχει προσκληθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στο προεδρικό μέγαρο.  (Το παραπάνω βιογραφικό είναι από την σελίδα του Γιώργου Σακκά)

Δείτε έναν αγώνα επείδηξης του Γιώργου Σακκά από το 1995 με τον θρύλο του παγκόσμιου Γαλλικού μπιλιάρδου Ρ. Κέλεμανς, στην Αθήνα.

Χαρακτηριστικό του αγώνα αυτού, είναι ότι ο Γιώργος Σακκάς, μετά το τέλος του αγώνα που αναδείχθηκε νικητής, φίλησε το χέρι του μεγάλου, παγκόσμιου αυτού παίκτη.

* 47/2, 47/1, 71/2 είναι τύποι παιχνιδιού ελεύθερου μπιλιάρδου με ειδικούς χωροταξικούς περιορισμούς ώστε να μετρήσει η καραμπόλα

* Σπόντα είναι το παιχνίδι όπου για να μετρήσει η καραμπόλα, πρέπει η μπάλα σου να βρει πρώτα έστω μια σπόντα

* Τρίσποντο είναι το παιχνίδι όπου για να μετρήσει η καραμπόλα, πρέπει η μπάλα σου να βρει πρώτα έστω τρεις σπόντες

Επιμέλεια Απόστολος Βουλγαρίδης

Πηγή

Μάθε πρώτος όλα τα νέα

Γράψου στο newsletter μας και ενημερώσουμε πρώτος για τα νέα του χώρου.