Ο Elon Musk αναφέρει ότι το latency του Starlink θα είναι κατάλληλο για ανταγωνιστικό online gaming

(Credit: SpaceX)

Το Starlink σύντομα θα μπορεί να υποστηρίξει ανταγωνιστικό online gaming, χάρις στις επερχόμενες βελτιώσεις του latency, σύμφωνα με τον Elon Musk, διευθύνων σύμβουλο της Space X.

Ο Musk έκανε τη δήλωση στο Twitter συζητώντας τις συνεχείς προσπάθειες της εταιρείας του για τη βελτίωση του δορυφορικού δικτύου ίντερνετ Starlink.

«Το ping θα βελτιωθεί δραματικά τους επόμενους μήνες. Στοχεύουμε σε μια τιμή <20ms. Βασικά, θα είστε σε θέση να παίξετε ανταγωνιστικά FPS μέσω του Starlink», έγραψε στο tweet του.

Επί του παρόντος, η καθυστέρηση στο δορυφορικό δίκτυο internet της SpaceX, κυμαίνονται από 20ms έως και 88ms. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε ήδη να παίξετε μέσω του Starlink, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσετε σημαντική καθυστέρηση κατά τη διάρκεια ενός online ματς, ανάλογα με την ποιότητα της σύνδεσής σας.

Στόχος της εταιρείας είναι η μείωση του latency φέτος σε λιγότερο από 20ms. Για να γίνει αυτό η SpaceX εργάζεται για να δημιουργήσει περισσότερους επίγειους σταθμούς Starlink ανά τον κόσμο, οι οποίοι θα συνδέονται με τοπικά δίκτυα οπτικών ινών, όπου θα μεταδίδουν τα δεδομένα στους δορυφόρους του Starlink που βρίσκονται σε τροχιά.

Επιπλέον προσπαθεί να βελτιστοποιήσει τη δρομολόγηση πακέτων σε όλο το δίκτυο. “Περισσότεροι επίγειοι σταθμοί εδάφους και λιγότερες δρομολογήσεις πακέτων θα κάνουν τη διαφορά”, έγραψε ο Musk σε επόμενο tweet.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι, θεωρητικά το Starlink θα πρέπει να χρειάζεται μόνο 10ms για να δρομολογήσει τα δεδομένα του διαδικτύου, εάν εξαφανιστούν όλα τα εμπόδια. «Λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα του φωτός, 300km ανά ms και το υψόμετρο του δορυφόρου 550km, ο μέσος χρόνος μετ ‘επιστροφής των φωτονίων είναι μόνο 10ms, οπότε πολλά σφάλματα πρέπει να συμβούν για να οδηγήσουν το ping >20ms», πρόσθεσε.

Για να μειώσει περαιτέρω το latency, η SpaceX τοποθετεί ενσωματωμένα λέιζερ στους νεότερους δορυφόρους Starlink για τη μετάδοση των δεδομένων από τον έναν δορυφόρο στον επόμενο. Όλα αυτά, ενώ βρίσκονται σε τροχιά. Η εταιρεία έχει πει ότι τα λέιζερ μπορούν να «μεταφέρουν εκατοντάδες gigabytes δεδομένων» μεταξύ των δορυφόρων.

O Musk συνέχισε: «Οι σύνδεσμοι λέιζερ σε τροχιά μπορούν να μειώσουν το latency μεγάλων αποστάσεων έως και 50%, λόγω της υψηλότερης ταχύτητας του φωτός στο κενό και της μικρότερης διαδρομής σε σχέση με τις υποθαλάσσιες ίνες».

Τα λέιζερ θα μπορούσαν επίσης να επιτρέψουν στους δορυφόρους Starlink να μεταφέρουν τα δεδομένα στους χρήστες χωρίς να παρεμβάλλονται οι επίγειοι σταθμοί. «Κάποια πακέτα δεδομένων θα μπορούσαν να μεταφερθούν ακολουθώντας την διαδρομή τερματικό > δορυφόρος > δορυφόρος > τερματικό χωρίς να χρησιμοποιηθεί ποτέ το κανονικό διαδίκτυο», δήλωσε ο Musk.

Ο άλλος σημαντικός στόχος της SpaceX για φέτος, είναι να διπλασιαστούν οι ταχύτητες λήψης για το Starlink στα 300Mbps. Για να επιτύχει τις υψηλότερες ταχύτητες, η εταιρεία τοποθετεί νέους δορυφόρους Starlink σε τροχιά, κάθε λίγες εβδομάδες.

Για να εγγραφείτε στο Starlink, μπορείτε να μεταβείτε στον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας. Η υπηρεσία κοστίζει 99 ευρώ το μήνα, μαζί με μια εφάπαξ χρέωση 499 ευρώ για τον εξοπλισμό και στοχεύει κυρίως χρήστες που βρίσκονται σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Το Starlink αναμένεται να διατεθεί στην Ελλάδα μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Πηγή

Μάθε πρώτος όλα τα νέα

Γράψου στο newsletter μας και ενημερώσουμε πρώτος για τα νέα του χώρου.