Όλο το παρασκήνιο για το rebalancing σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbο – «Ξεφόρτωσε» τελικά το Helikon στην Eurobank;

Όλο το παρασκήνιο για το rebalancing σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbο – «Ξεφόρτωσε» τελικά το Helikon στην Eurobank;

02/06/2021 0 By GAM

[ad_1]

Δεκαεννέα λεπτά, όσο ακριβώς διαρκεί η διαδικασία των δημοπρασιών στο Χρηματιστήριο και βγαίνει η τελική τιμή του Γενικού Δείκτη, κράτησε το απίστευτο παρασκήνιο και ο καταιγιστικός ρυθμός εντολών στα «χαρτιά» που επηρεάζονται από τις αλλαγές του MSCI.

Ο τζίρος στο Χρηματιστήριο εκτινάχθηκε στα 308,30 εκατ. ευρώ συνολικά. Στις 17:00 όμως, η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια ο τζίρος εκτοξεύθηκε κατά 200 εκατ. ευρώ ακόμα, αν σκεφθεί κανείς ότι ουσιαστικά η αλλαγή στον MSCI αφορούσε σε μία μόνο μετοχή, αυτή της Eurobank.

Όμως, το rebalancing δεν αφορούσε μόνο τη Eurobank, όπως φάνηκε στην εξέλιξη της συνεδρίασης. Αφορούσε ακόμα τον ΟΠΑΠ, την Jumbo και τον ΟΤΕ. Ο συνολικός τζίρος στην Eurobank ανήλθε στα 160 εκατ. ευρώ, όταν ο μέγιστος τζίρος που αναμενόταν στο πλαίσιο αυτό ήταν εισροές 140 εκατ. ευρώ. Στον ΟΠΑΠ, ο τζίρος άγγιξε τα 24 εκατ. ευρώ, στον ΟΤΕ τα 20,3 εκατ. ευρώ και στην Jumbo τα 16,1 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, δοθείσης της ευκαιρίας, κοίταξε να μειώσει αισθητά τη θέση του, αν όχι να αποχωρήσει πλήρως από τη μετοχή της Eurobank, το ιταλικό fund Helikon. Το οποίο εμφανίζεται από τις 22 Απριλίου να έχει μειώσει τη θέση του κάτω από 5,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank που κατείχε από τις 27 Ιανουαρίου 2021. Αν έχει μηδενίσει τη θέση του στη μετοχή, το fund αποχωρεί με κέρδη μέσα σε τέσσερις μήνες της τάξης των 43 εκατ. ευρώ. Χθες λέγεται ότι πούλησαν μεταξύ 80-100 εκατ. τεμάχια. Μόνο χθες, σε μία μέρα, ο Ιταλός Federico Riggio και ο Ιρλανδός Paul McLernon που ελέγχουν το Helikon και οι συνεργάτες τους αποκόμισαν περί τα 30 εκατ. ευρώ.

Οι Ιταλοϊρλανδοί fund managers, που διαθέτoυν γραφεία σε Λονδίνο και Μιλάνο, έχουν πάρει ζεστά το ζήτημα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς και, όπως φαίνεται, δρέπουν τους πρώτους τους καρπούς. Άλλωστε, από τις 8/10/2020 το Helikon συμμετέχει με 5,01% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε χθες 225,6 εκατ. ευρώ EBITDA. Ωστόσο, το κυνήγι των αποδόσεων είναι κάτι που απασχολεί σφόδρα το fund που φημολογείται ότι χτίζει θέσεις και σε άλλα blue chips της Λεωφόρου Αθηνών.

Αίσθηση, στο μεταξύ, προκάλεσε η σούπερ αντίδραση στον ΟΠΑΠ, καθώς εκδηλώθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια αγορές κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών, με συνολικό όγκο 1,856 εκατ. τεμάχια. Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, το γενναίο μέρισμα, η επαναλειτουργία των καταστημάτων, αλλά και το μεγάλο μερίδιο στο διαδικτυακό στοίχημα πυροδότησαν εντολές που έστειλαν τη μετοχή στο +5,20%, στα 12,95 ευρώ, επίπεδα που συνιστούν υψηλά έτους.

Οι πωλήσεις στον ΟΤΕ στο πλαίσιο του rebalancing ανήλθαν στα 1 εκατ. τεμάχια, με τη μετοχή να κλείνει στα 14,49 ευρώ και συνολικό όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια.

Αντιθέτως, στην Jumbo βγήκαν καθαρές αγορές 850 χιλιάδων τεμαχίων με τον συνολικό όγκο 1,064 εκατ. τεμάχια και τη μετοχή να κλείνει στα 15,15 ευρώ, με κέρδη 3,06%.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι νέες αναδιαρθρώσεις σε μετοχές που σχετίζονται με τον MSCI αναμένεται να υπάρξουν και σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, εντολές αυτού του είδους και μάλιστα σε ανοδική αγορά, όπως χθες, είθισται να αποτελούν προάγγελο για καλή κίνηση στη συνέχεια. Θα φανεί…

[ad_2]

Πηγή