19 εταιρείες διεκδικούν άδειες για online τυχερά παιχνίδια | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

19 εταιρείες διεκδικούν άδειες για online τυχερά παιχνίδια | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

01/02/2021 0 By GAM

Δεκαεννέα εταιρείες έχουν υποβάλει αιτήσεις στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για την απόκτηση και των δύο τύπων αδειών διοργάνωσης και διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου, όπως ανέφερε, χθες, ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ Ευάγγελος Καραγρηγορίου, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με αντικείμενο τα πεπραγμένα της Αρχής το 2017 και το 2018. 

Οι αιτήσεις αυτές εντάσσονται στο νέο καθεστώς αδειοδότησης των παρόχων τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου και αφορούν το διαδικτυακό στοίχημα (τύπου Α), που συνοδεύεται με την καταβολή τιμήματος ύψους 3 εκατ. ευρώ, και τα online τυχερά παίγνια τύπου Β (π.χ. πόκερ, μπλακ τζακ), που αντιστοιχούν σε τίμημα 2 εκατ. ευρώ. Ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων ανεβάζει και τον πήχυ για τα προσδοκώμενα κρατικά έσοδα, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει υπολογίσει τα έσοδα σε 75 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην απόκτηση αδειών από συνολικά 15 σχήματα.

Μετά την υποβολή και την εξέταση των αιτήσεων, ακολουθεί, όπως είπε ο κ. Καραγρηγορίου, μια πολύ αυστηρή διαδικασία τον πρώτο χρόνο, προκειμένου να προσαρμόσουν οι πάροχοι τα συστήματά τους και να επιτευχθεί online διασύνδεση. Εντός, δηλαδή, του έτους θα έχει ολοκληρωθεί και η κάλυψη των τεχνικών προδιαγραφών, που είναι από τις αυστηρότερες διεθνώς, επιτρέποντας στην Αρχή να διαθέτει πρόσβαση στους σέρβερ των παρόχων.

«Τα επόμενα βήματα είναι ναι μεν σύνθετα διοικητικά, αλλά υπάρχει ο ορίζοντας τους επόμενους μήνες να δώσουμε τις άδειες να παίξουν οι εταιρείες και να ολοκληρώσουν όλες τις προδιαγραφές που πρέπει εντός του έτους», ανέφερε ο κ. Καραγρηγορίου.

«Στο άμεσο μέλλον, θα έχουμε μια διαδικτυακή αγορά με κανονικές άδειες και ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τον αυστηρό έλεγχο των εταιρειών αυτών, καθώς και την άμεση πρόσβαση της Επιτροπής Παιγνίων στο σύνολο των δεδομένων της παικτικής δραστηριότητας μέσω online διασύνδεσης», πρόσθεσε. Με στόχο, ακόμη, την περαιτέρω ενίσχυση της εποπτείας στον κλάδο των τυχερών παιγνίων, ο επικεφαλής της ΕΕΕΠ έχει προτείνει το Σώμα Ελεγκτών Παιγνίων να αποκτήσει καθήκοντα του ειδικού προανακριτικού υπαλλήλου. Να είναι, δηλαδή, σε θέση να συγκεντρώνει το απαιτούμενο αποδεικτικό υλικό σε περίπτωση που εντοπίζονται παραβάσεις. 

«Λευκή» και «μαύρη» λίστα

Μετά την ολοκλήρωση της αδειοδότησης των εταιρειών του Διαδικτύου, θα δημιουργηθεί, για πρώτη φορά, «λευκή» λίστα που θα περιλαμβάνει τους αδειοδοτημένους παρόχους. Ως εκ τούτου, οι έλεγχοι θα γίνονται πολύ πιο γρήγορα και θα απλουστευθεί ο εντοπισμός των παραβατών, καθώς «όποιος δεν είναι στην “άσπρη”, θα είναι στη “μαύρη” λίστα». Το 2016, όταν ανέλαβε ο κ. Καραγρηγορίου καθήκοντα προέδρου στην ΕΕΕΠ, φαινόταν ότι υπήρχαν μόλις 600 παράνομοι ιστότοποι, των οποίων ο αριθμός, ύστερα από ελέγχους της Αρχής, αυξήθηκε σε 2.700.

Η Καθημερινή Πηγή