Ενισχύσεις εώς 55% για επενδυτικά σχέδια μέχρι 31 Μαρτίου 2021

Ενισχύσεις εώς 55% για επενδυτικά σχέδια μέχρι 31 Μαρτίου 2021

08/02/2021 0 By GAM

[ad_1]

Σημαντική κινητικότητα παρουσιάζουν οι αιτήσεις για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων, στα πλαίσια της προκήρυξης του καθεστώτος «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/16, όπως προκηρύχτηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των σχεδίων είναι η 31 Μαρτίου 2021 και σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς και του Υπουργείου, δεν πρόκειται να παραταθεί

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στο σύνολο σχεδόν των νομικών μορφών τους. Τα  κίνητρα δε για τα οποία μπορούν να αιτηθούν είναι :

  • Φορολογική απαλλαγή
  • Επιχορήγηση
  • Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing)
  • Επιδότηση κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης

Το ποσοστό ενίσχυσης με βάση τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων και ανάλογα με το αντικείμενο μπορεί να φθάσει μέχρι το 55% της συνολικής επένδυσης ενώ  το ελάχιστο κόστος των έργων είναι 50.000€

Οι κλάδοι που ενισχύονται είναι η πρωτογενής παραγωγή, μεταποίηση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ξενοδοχεία και ειδικές μορφές τουρισμού, μεταποιητικές δραστηριότητες κ.α.

Αντίθετα δεν ενισχύονται μεταξύ άλλων το Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, χερσαίες μεταφορές, ταχυδρομικές δραστηριότητες, εστίαση, έργα πολιτικού μηχανικού, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και ασφαλιστικές δραστηριότητες, εκπαίδευση, ταξιδιωτικά πρακτορεία, τυχερά παιχνίδια, τέχνες και διασκέδαση, επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη κλπ

Οι επιλέξιμες δαπάνες για τα σχεδιαζόμενα έργα μπορούν να ανήκουν στις εξής κατηγορίες: 

  1. Κτιριακές εγκαταστάσεις: κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμός κτηριακών εγκαταστάσεων και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων και δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου.
  2. Μηχανολογικός και λοιπός εξοπλισμός.
  3. Μεταφορικά μέσα εντός του χώρου της μονάδας .
  4. Μεταφορά τεχνολογίας μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων.
  5. Συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεις
  6. Λογισμικό και συστήματα οργάνωσης της επιχείρησης.
  7. Αγορά του συνόλου των υφιστάμενων παγίων μιας επιχείρησης: (κτήρια, μηχανήματα, εξοπλισμός) εφόσον η μονάδα έχει παύσει τη λειτουργία της (τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός να είναι έως 7 ετών και να μην έχουν επιδοτηθεί από προηγούμενα Προγράμματα).
  8. Μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου υπολογιζόμενο για περίοδο δύο (2) ετών από τη δημιουργία κάθε θέσης.
  9. Συμβουλευτικές υπηρεσίες: μελέτες και αμοιβές συμβούλων για επενδυτικά σχέδια νέων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
  10. Δαπάνες εκκίνησης για τις υπό ίδρυση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (π.χ. έξοδα καταρτίσεως και δημοσιεύσεως του καταστατικού, έξοδα δημόσιας προβολής της ιδρύσεως).

Οι επενδύσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου αποτελούν εδώ και χρόνια τον βασικό άξονα ενισχύσεων της Ελληνικής οικονομίας. Η Top Development με την πολυετή εξειδίκευση της στον χώρο είναι στην διάθεση σας για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό, παρακολούθηση και ολοκλήρωση του έργου σας.

image001_2_

[ad_2]

Πηγή