Εταιρείες αξίας vs ανάπτυξης – Ήρθε η ώρα της Ευρώπης! Της Ελλάδος;

Εταιρείες αξίας vs ανάπτυξης – Ήρθε η ώρα της Ευρώπης! Της Ελλάδος;

18/03/2021 0 By GAM

[ad_1]

Του Δημοσθένη Τρίγγα 

Οι μετοχές αξίας (Value) αποτελούν ήδη τον πρωταγωνιστή στις χρηματιστηριακές αγορές καθώς η ανάπτυξη δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί με πιο ήπια ωστόσο δυναμική, τουλάχιστον για τις ΗΠΑ, ξεπερνώντας την άνευ προηγουμένου ύφεση του β’ τριμήνου 2020. Ποιες είναι όμως οι μετοχές αξίας; Πώς μπορώ να τις αναγνωρίσω; Ποιοι είναι οι κλάδοι που θα κάνουν τη διαφορά; Η Ελλάδα έχει εταιρείες αξίας;

Το ανοδικό ράλι των μετοχών διακόπηκε προσωρινά, πριν από λίγες ημέρες, με τις τεχνολογικές μετοχές να ηγούνται της διόρθωσης των τιμών καθώς υποχώρησαν περί το 12% ύστερα από τα αλλεπάλληλα υψηλά. Αιτία της πρόσφατης διόρθωσης αποτέλεσε το γεγονός ότι τα αμερικανικά 10ετή ομόλογα υποχώρησαν σημαντικά ωθώντας την απόδοσή τους οριακά υψηλότερα του 1,6% προσεγγίζοντας έτσι τα προ κρίσης επίπεδα. Η διόρθωση “χτύπησε” περισσότερο τις τεχνολογικές μετοχές καθώς η πλειοψηφία των τεχνολογικών ανήκει στις λεγόμενες μετοχές ανάπτυξης (growth) οι οποίες ήταν πολύ δημοφιλείς στο πρώτο μέρος του ανοδικού κύκλου των αγορών. Η συνέχεια παραδοσιακά ανήκει στις μετοχές αξίας (Value) με τη μεταστροφή να γίνεται σταδιακά σε ένα βάθος χρόνου. Όμως ο τρέχων οικονομικός κύκλος έχει λάβει ιδιαίτερα γρήγορη ταχύτητα με αποτέλεσμα όσο γρήγορα είδαμε την ύφεση τόσο γρήγορα περάσαμε στην ανάπτυξη με αποτέλεσμα οι μετοχές αξίας να πάρουν τα ηνία άμεσα και χωρίς χρονοτριβή.

Oι εταιρείες με υψηλή ανάπτυξη έχει παρατηρηθεί διαχρονικά ότι αποτελούν τις πρώτες μετοχές όπου σημειώνουν έντονα ανοδική πορεία στο “χάραμα” της οικονομικής ανάπτυξης δηλ. μόλις αρχίσουν και φαίνονται τα πρώτα σημάδια ότι η ύφεση έχει λάβει τέλος. Στη συνέχεια, η μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και αλλαγή σκυτάλης γίνεται προς τις μετοχές αξίας όπου ευνοεί περισσότερο το οικονομικό περιβάλλον όταν η ανάπτυξη λαμβάνει ηπιότερους ρυθμούς.

Πώς όμως θα μπορούσαμε να ορίσουμε τις εταιρείες ανάπτυξης (growth) και αξίας (Value); Μετοχές αξίας (Value) αποτελούν οι μετοχές μιας εταιρείας όπου φαίνεται να διαπραγματεύεται σε χαμηλότερη τιμή (υποτιμημένη με βάση τη δίκαιη θεωρητική τιμή) σε σχέση με τα βασικά θεμελιώδη στοιχεία της, όπως είναι τα μερίσματα, τα κέρδη (χαμηλό P/E), οι πωλήσεις καθιστώντας τες ελκυστικές σε επενδυτές όπου αρέσκονται σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη. Από την άλλη πλευρά, οι εταιρίες ανάπτυξης (growth) έχουν το χαρακτηριστικό της ισχυρής ανάπτυξης (αύξηση κερδών 10% και άνω για μεσαίου μεγέθους εταιρίες και ελαφρώς χαμηλότερο για την υψηλή κεφαλαιοποίηση) τόσο στο παρελθόν όσο και των εκτιμήσεων για το μέλλον, με το P/E να είναι υψηλότερο του μ.ό. ενώ το μέρισμα είτε θα είναι χαμηλό είτε ανύπαρκτο. Ταυτόχρονα η μεταβλητότητα στις μετοχές των εταιρειών ανάπτυξης είναι αυξημένη σε σχέση με τις μετοχές των εταιρειών αξίας όπου είναι σχετικά χαμηλή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι αμερικανικές μετοχές παρά το γεγονός ότι αποτέλεσαν τις πρώτες που είδαν το “νέο ξημέρωμα της οικονομίας” η πρόσφατη διόρθωση έδειξε ότι οι μετοχές αξίας αρχίζουν να έχουν ήδη την πρωτοκαθεδρία. Ειδικότερα, οι τεχνολογικές μετοχές υποχώρησαν 12%, ο S&P 5,7% ενώ ο Eurostoxx 50 σημείωσε απώλειες μόλις 3,2%. Μία από τις αιτίες είναι ότι οι ευρωπαϊκοί δείκτες αποτελούνται από εταιρίες αξίας και λιγότερο υψηλής ανάπτυξης. Εταιρείες όπου δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας αλλά και των πρώτων υλών αποτελούν τους δύο κατεξοχήν κλάδους με τις περισσότερες εταιρείες όπου οι επενδυτές αξίας στρέφονται όταν ψάχνουν για ευκαιρίες. Επίσης ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί έναν κλάδο όπου υπάρχουν εταιρείες με στοιχεία αξίας καθώς πολλές τραπεζικές αξίες διαπραγματεύονται στην Ευρώπη σε τιμές χαμηλότερα της λογιστικής τους αξίας χωρίς να έχουν υψηλό αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων και φυσικά διανέμουν μέρισμα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν εταιρείες όπου αποτελούν μετοχές αξίας και όχι ανάπτυξης. Ειδικότερα, ότι αναφέραμε για την Ευρώπη ισχύει και για την Ελλάδα όπου κλάδοι όπως τα διυλιστήρια, οι πρώτες ύλες, οι τηλεπικοινωνίες, τα τυχερά παιχνίδια μπορούν να βρεθούν ευκαιρίες για την επόμενη ημέρα σε μετοχές αξίας. Οι τράπεζες παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εταιρείες με μεγαλύτερη σαφώς ανάπτυξη από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ωστόσο ο υψηλός ακόμη αριθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση πάντα με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο δεν μας αφήνει να τις χαρακτηρίσουμε ακόμη μετοχές αξίας αφού το μέρισμα στο εγγύς μέλλον δεν διαφαίνεται πιθανό.

Καταλήγοντας, η καθυστερημένη έξοδος της Ελλάδος από την ύφεση ενδέχεται να τραβήξει μέρος των κεφαλαίων από τη μετακίνηση των επενδυτών από μετοχές ανάπτυξης σε μετοχές αξίας. Η ελληνική οικονομία λόγω των ιδιαιτεροτήτων της δεν έχει ακόμη δει θετικό τρίμηνο (ανάπτυξης ΑΕΠ) με αποτέλεσμα η μεταστροφή να βρίσκεται ακόμη σε εμβρυικό στάδιο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για διαφοροποίηση έναντι του εξωτερικού με την προϋπόθεση ότι οι διορθώσεις στις διεθνείς αγορές θα παραμένουν σε λογικά επίπεδα. Τέλος, μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι οι μετοχές αξίας σε περίπτωση όπου η εξελισσόμενη φούσκα σκάσει αναμένεται να συμπεριφερθούν αρκετά καλύτερα από τις μετοχές ανάπτυξης!

Ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας για τη Σαράντης μέσα στην πανδημία

Με ρεκόρ όλων των εποχών σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας έκλεισε το 2020 για την Σαράντης. Ειδικότερα, τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 50, 05 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 14,2% σε σχέση με το 2019 ενώ το λειτουργικό περιθώριο έκλεισε σε υψηλό 12 ετών καθώς διευρύνθηκε στο 12,7% έναντι 11,85% πέρυσι. Κύριος αρωγός της διεύρυνσης του λειτουργικού περιθωρίου διαφαίνεται να αποτέλεσε η συρρίκνωση των λειτουργικών εξόδων και κυρίως των εξόδων διαφήμισης και marketing στο α’ εξάμηνο αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Αναλυτικότερα, δεδομένα θα έχουμε μετά τις 8 Απριλίου (μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χ.Α.) καθώς θα δημοσιευτούν οι αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις.

Σε ό,τι αφορά το δ’ τρίμηνο το λειτουργικό περιθώριο συρρικνώθηκε στο 12,95% έναντι 16,14% το δ’ τρίμηνο του 2019, ήτοι συρρίκνωση κατά 319 μονάδες βάσης καθώς φαίνεται να ενισχύθηκαν τα χαμηλά λειτουργικά έξοδα των περασμένων τριμήνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις στο εξωτερικό ενισχύθηκαν κατά 7,5% ενώ στην Ελλάδα περιορίστηκαν κατά 4,5% έναντι του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου.

Η εταιρεία Σαράντης αποτέλεσε μία από τις λίγες εταιρείες όπου ωφελήθηκαν από την κρίση της πανδημίας καθώς το κύριο κανάλι πωλήσεων, τα Supermarkets και δευτερευόντως τα φαρμακεία, αποτέλεσαν τη βάση των πωλήσεων ολόκληρη τη χρονιά. Εκτιμάται ότι η περυσινή χρονιά ωφέλησε τον Όμιλο Σαράντη καθώς πολλοί καταναλωτές οδηγήθηκαν στην κατανάλωση προϊόντων του Ομίλου καθώς S/M και φαρμακεία για μεγάλο μέρος της χρονιάς αποτελούσαν το μοναδικό μέρος όπου μπορούσε κάποιος να καταναλώσει, διευρύνοντας έτσι την πελατειακή του βάση. Τέλος, το P/E του Ομίλου διαμορφώνεται στις 15,3 φορές τα κέρδη του 2021 ενώ ο δείκτης EV/EBITDA προσεγγίζει τις 9,7 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA).

Μικρότερη του αναμενομένου η ύφεση της οικονομίας στο δ’ τρίμηνο του 2020

Τα καλά νέα θέλουμε πάντα να τα μοιραζόμαστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα ενώ τα κακά όσο το δυνατόν αργότερα. Το ίδιο συνέβη και με την ανακοίνωση του ΑΕΠ δ’ τριμήνου για την Ελλάδα. Η ΕΛΣΤΑΤ με μία ανακοίνωση την Πέμπτη ανέφερε ότι οι τριμηνιαίοι εθνικοί λογαριασμοί θα ανακοινωθούν μία ημέρα νωρίτερα του αρχικού σχεδιασμού δηλαδή την Παρασκευή 5 Μαρτίου έναντι της προγραμματισμένης Δευτέρας 8 Μαρτίου.

Έτσι με βάση την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ η συρρίκνωση του ΑΕΠ δ’ τριμήνου ήταν σημαντικά χαμηλότερη των αρχικών εκτιμήσεων καθώς το ΑΕΠ βρέθηκε να υποχωρεί 7,9% (σύμφωνα με τα εποχιακά και ημερολογιακά διορθωμένα στοιχεία) έναντι άνω του 10% των εκτιμήσεων της αγοράς και της ΕΕ. Ταυτόχρονα η ύφεση για ολόκληρο το 2020 ανήλθε σε 8,2% καθώς το ΑΕΠ υποχώρησε στα 168,5 δισ. ευρώ έναντι 183,6 δισ. ευρώ το 2019.

Η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 3,4% περιόρισε τις μεγαλύτερες συνέπειες για ο ΑΕΠ ενώ η διευρυμένη μείωση των εξαγωγών κατά 21,7% παρέσυραν το ΑΕΠ σε χαμηλότερα επίπεδα. Τα στοιχεία είναι προσωρινά, ενώ η δεύτερη εκτίμηση του ΑΕΠ για το 2020 είναι προγραμματισμένη να ανακοινωθεί στις 15 Οκτωβρίου 2021. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι το γεγονός ότι ο εκτεταμένος εμβολιασμός του πληθυσμού σε συνδυασμό με τη σειρά μέτρων που θα λάβει η χώρα κατά τη θερινή περίοδο αναμένεται να αποτελέσουν τον θεμέλιο λίθο για την ακόμη θετικότερη έκπληξη σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ του β’ εξαμήνου του 2021. Τέλος, μην ξεχνάμε ποια θα είναι η βάση για τα νούμερα που θα ανακοινωθούν το 2021!

Ατζέντα (16/03 – 21/03)

Σήμερα Τρίτη η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία δανείων υπό διαχείριση από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις για το δ’ τρίμηνο του 2020. Την Τετάρτη η Epsilon Net αναμένεται να δημοσιεύσει την ετήσια οικονομική έκθεση για το 2020. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τους δείκτες κύκλου εργασιών στον τομέα των υπηρεσιών για το δ’ τρίμηνο 2020 καθώς και την έρευνα εργατικού δυναμικού (ανεργία) για το Δεκέμβριο του 2020. Την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τις κενές θέσεις εργασίας αλλά και τον δείκτη μισθολογικού κόστους για το δ’ τρίμηνο του 2020. Την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία για τον Ιανουάριο του 2021 καθώς και την εξέλιξη του κύκλου εργασιών επιχειρήσεων παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης για τον ίδιο μήνα. Η τρέχουσα Παρασκευή είναι η τελευταία ημέρα πριν από την εφαρμογή των αλλαγών που προέκυψαν από την αναθεώρηση των δεικτών FTSE Russell. Υπενθυμίζεται ότι οι ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναβαθμίστηκαν από τον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Επίσης η Autohellas διαγράφεται από τους δείκτες καθώς δεν τηρεί το κριτήριο της κεφαλαιοποίησης. Ταυτόχρονα την ίδια ημέρα λήγουν και οι σειρές των παραγώγων για το Μάρτιο τόσο σε δείκτες όσο και στα παράγωγα επί μετοχών. Τέλος, αργά το βράδυ, ο οίκος αξιολόγησης DBRS αναμένεται να ανακοινώσει την προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελλάδος. Κατά την τελευταία αναθεώρηση στις 23 Οκτωβρίου του 2020 ο οίκος είχε βαθμολογήσει την Ελλάδα με BB (low).

Στο εξωτερικό,  σήμρα Τρίτη αναμένουμε την ανακοίνωση του δείκτη ZEW για την οικονομική εμπιστοσύνη για τον Μάρτιο σε Γερμανία και Ευρωζώνη. Το απόγευμα ανακοινώνονται οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή για τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. Την Τετάρτη ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Φεβρουάριο, ενώ το απόγευμα στις ΗΠΑ οι άδειες οικοδομής για τον ίδιο μήνα. Την ίδια ημέρα το βράδυ ανακοινώνονται οι προβλέψεις για τα επιτόκια στις ΗΠΑ τόσο για 1 και 2 χρόνια μετά αλλά και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα από τη Fed. Την Πέμπτη η τράπεζα της Μεγ. Βρετανίας αποφασίζει για τα επιτόκια της στερλίνας, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας η ομοσπονδιακή τράπεζα της Philadelphia ανακοινώνει τον ομώνυμο βιομηχανικό δείκτη. Την ίδια ημέρα η NIKE (Dow Jones) μετά το κλείσιμο της Wall Street ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου 2021.Την Παρασκευή ανακοινώνεται ο δείκτης τιμών παραγωγού στη Γερμανία για τον Φεβρουάριο.

** Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

*** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο” 

[ad_2]

Πηγή