Παρεμβάσεις στον εικαστικό παιδότοπο κάτω από τη Φορτέτζα

Παρεμβάσεις στον εικαστικό παιδότοπο κάτω από τη Φορτέτζα

17/02/2021 0 By GAM

[ad_1]

Στην χθεσινή αναφορά της στήλης για τον εικαστικό παιδότοπο στην Φορτέτζα, που ρημάζει απαντάει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθημερινότητας Θωμάς Κρεβετζάκης, που εξηγεί το ιστορικό και προαναγγέλλει παρεμβάσεις. Όπως σημειώνει:΅

«Kύριε Διευθυντά

Με ενδιαφέρον διάβασα το σχόλιο συμπολίτισσας σχετικά με «Το μικρό παρκάκι κάτω από τη Φορτέτζα», το οποίο αφορά τον Εικαστικό Παιδότοπο ή αλλιώς «Πάρκο Γλυπτικής για παιδιά»,   κάτω από τα τείχη του Ενετικού Φρουρίου.

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί πως η φιλοσοφία του έργου εδράζονταν στην καλλιέργεια  της σχέσης παιδιού-τέχνης μέσα από το παιγνίδι, τη δημιουργική έκφραση, τη βιωματική επαφή με το  με το φυσικό αλλά και το αστικό, δομημένο περιβάλλον, τα ενετικά μνημεία και την τέχνη γενικότερα.  Στο χώρο του οποίου η διαμόρφωση ξεκίνησε αρχικά με  χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο Δήμος από το ΥΠΠΟ , αφού η ιδέα ήταν πράγματι πρωτοποριακή και το πρόγραμμα πιλοτικό,  επρόκειτο να τοποθετηθούν γλυπτά και, στην πορεία, άλλα έργα τέχνης για να εξοικειωθούν τα παιδιά, μέσα από το παιχνίδι, με την τέχνη.

Ο Δήμος Ρεθύμνης και το   Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης συνεργάστηκαν με τον  καθηγητή κ. Τάσο Μπίρη, ο οποίος ανέλαβε το  σχεδιασμό του χώρου και του έργου, και με  σεβασμό στο φυσικό τοπίο, ενέταξε στο χώρο πέτρινους πάγκους, θεατράκι, και ξύλινες διαδρομές.

Το έργο δεν προχώρησε δυστυχώς και στην πάροδο του χρόνου παρά τις παρεμβάσεις της υπηρεσίας καθαριότητας, υπέστη βανδαλισμούς.

Στην παρούσα φάση, ο Δήμος έχει ήδη προγραμματίσει την  αποκατάσταση του χώρου του Εικαστικού Παιδότοπου ώστε να καταστεί αξιοποιήσιμος και λειτουργικός. Η ανάπλαση του θα ενταχθεί είτε στο έργο ολοκληρωμένης παρέμβασης που προγραμματίζει ο Δήμος Ρεθύμνης στο Φρούριο Φορτέτζα είτε ως μεμονωμένο έργο. Ήδη εκπονείται διπλωματική με αντικείμενο την αποκατάσταση και ολοκλήρωση του αρχικού πρότζεκτ σε πλήρη συνεννόηση με τον αρχικό μελετητή κ. Τάσο Μπίρη   και η  οποία μάλιστα  βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της. Έχει δε προγραμματιστεί για σήμερα, Τετάρτη 17/2, στην Τεχνική Υπηρεσία, συνάντηση με τον αρχιτέκτονα της διπλωματικής προκειμένου να μας ενημερώσει για λεπτομέρειες της μελέτης πριν την οριστική κατάθεση της .

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και για την ευκαιρία επικοινωνίας με τους συμπολίτες για ένα θέμα που έχει πραγματικά ενδιαφέρον».



[ad_2]

Πηγή