Στο επίκεντρο ΟΠΑΠ και διαγωνισμοί στις κατασκευές

Στο επίκεντρο ΟΠΑΠ και διαγωνισμοί στις κατασκευές

05/04/2021 0 By GAM

[ad_1]

Σημαντική ανακούφιση αποτελεί για την κυβέρνηση το πακέτο του προγράμματος SURE ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της προσπάθειας σχεδιασμού της νέας δέσμης μέτρων στήριξης της αγοράς ενόψει της επανεκκίνησης.

Μικτές τάσεις επικρατούν στις πρώτες ώρες συναλλαγών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι ζητούμενο για τον Γενικό Δείκτη η διατηρησιμότητα των κερδών έχοντας βρεθεί πάνω από τις 870 μονάδες, με άνοδο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση 1,25% και με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 87 εκατ. ευρώ μαζί με τα πακέτα. Στις τράπεζες επικράτησαν διορθωτικές τάσεις με αξιοσημείωτη την ανάκαμψη της Πειραιώς.

Σήμερα ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση 2020 ο ΟΠΑΠ.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα δημοπρατήσει σήμερα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου 26 εβδομάδων, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει έως και 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί είναι 625 εκατ. ευρώ, ενώ μη ανταγωνιστικές προσφορές έως και 30% του ποσού της δημοπρασίας θα υποβληθούν στη συνέχεια. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος δανεισμού της τελευταίας δημοπρασίας που πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου ήταν -0,28%.

Η κοινοπραξία Black Summit Financial Group – Euroports – EFA Group – ΓΕΚ Τέρνα θα συμμετάσχει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Στον ίδιο διαγωνισμό συμμετέχει ο ΟΛΘ και δύο ακόμη επενδυτικά σχήματα.

Στη Β’ φάση του διαγωνισμού για τη μίσθωση του μεταλλευτικού εργοστασίου της Λάρκο στη Λάρυμνα, των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι και μεταλλευτικών δικαιωμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία μισθώνονται στην ΛΑΡΚΟ, προκρίθηκαν τα επενδυτικά σχήματα: Commodity & Mining Insight Ireland Limited, GEK TERNA S.A. – AD Holdings AG, Mytilineos, Solway Investment Group Limited, THARISA PLC και Trafigura Group Pte Ltd.

Η Τrastor A.E.E.A.Π. ανακοίνωσε αύξηση κατά 36% των εσόδων του ομίλου από μισθώματα τα οποία ανήλθαν σε 13,1 εκατ. ευρώ έναντι 9,6 εκατ. ευρώ για την χρήση 2019, με τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας να επιφέρουν μείωση στα έσοδα του ομίλου κατά 1,1 εκατ. ευρώ ήτοι 8% των ετησίων συμβασιοποιημένων εσόδων από μισθώματα. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και κερδών από αναπροσαρμογή επενδυτικών ακινήτων ανήλθαν σε 7,7 εκατ. ευρώ με σημαντική αύξηση 97% και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 3,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 13,8 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Σημειώνεται ότι το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου αυξήθηκε κατά 100,9 εκατ. ευρώ και ανήλθε σε 301,6 εκατ. ευρώ με την απόκτηση 9 νέων επενδυτικών ακίνητων το 2020.

Η ΟΠΑΠ κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από το Valea Foundation γνωστοποίησε ότι η SAZKA Entertainment AG, εταιρεία συσταθείσα κατά το δίκαιο της Ελβετίας, που ελέγχεται από το Valea Foundation (καθώς η KKCG AG κατέχει το σύνολο των κοινών μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου στη SAZKA Entertainment AG), στις 17 Μαρτίου 2021 κατέστη κατά 100% μέτοχος της SAZKA Group a.s. Σήμερα, μέσω των άμεσων συμμετοχών στην εταιρεία αφενός της SAZKA Delta Hellenic Holdings Limited (πρώην Emma Delta Hellenic Holdings Limited) και αφετέρου της SAZKA Group a.s., το Valea Foundation και συνδεδεμένες εταιρείες ελέγχουν εμμέσως συνολικά το 44,11% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ.

Η ΕλβάλΧαλκόρ ανακοίνωσε ότι κατέβαλε πλήρως την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕΜ συνολικού ποσού 24.316.420,00 ευρώ, και συγκεκριμένα, με εισφορά ποσού 22.800.000,00 ευρώ σε μετρητά και ποσού 1.516.420,00 ευρώ με εισφορά μηχανολογικού εξοπλισμού. Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της αύξησης της ΕΤΕΜ η ΕλβάλΧαλκόρ κατέστη μέτοχος της ΕΤΕΜ με μετοχές που αντιστοιχούν στο 80% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕΜ.

naftemporiki.gr

[ad_2]

Πηγή