Gotti Family> Το άδοξο τέλος της άλλοτε πιο ισχυρής οικογένειας της Νέας Υόρκης

Gotti Family> Το άδοξο τέλος της άλλοτε πιο ισχυρής οικογένειας της Νέας Υόρκης

27/02/2021 0 By GAM

[ad_1]

Ένα τεράστιο κεφάλαιο της αιματοβαμμένης ιστορίας του οργανωμένου εγκλήματος της Νέας Υόρκης φαίνεται πως έκλεισε με το θάνατο την περασμένη εβδομάδα του Peter Gotti. O 81 ετών Peter, αδελφός του διαβόητου αφεντικού του εγκλήματος John Gotti, άφησε την τελευταία πνοή του από παθολογικά αίτια ενώ ήταν φυλακισμένος στο Ομοσπονδιακό Ιατρικό Κέντρο στο Μπάτνερ της Βόρειας Καρολίνας, όπως αποκάλυψε πρόσωπο που θέλησε να κρατήσει για ευνόητους λόγους την ανωνυμία του.

Ο Peter Gotti είχε καταδικαστεί σε ποινή 25 ετών, το 2004, για εκβιασμό και άλλες κατηγορίες που σχετίζονταν με την ηγετική θέση του ως επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης Gambino, έπειτα και από τον εγκλεισμό στη φυλακή του αδερφού του.

Ο Sammy «The Bull» Gravano είχε καταθέσει τότε εναντίον του Peter Gotti, καθώς, όπως είχε αναφρθεί στη δίκη ο μακαρίτης τον είχε επικηρύξει με το ποσό των 70.000 δολαρίων επειδή είχε συνεργαστεί με το FBI, ως αντάλλαγμα για την ελευθερία του, προκειμένου να συλληφθεί ο John Gotti.

Peter Gotti

Μιλώντας στην ιστοσελίδα Newsday, όταν έμαθε τα νέα του θανάτου του Gotti, ο Gravano δήλωσε ότι είναι «το τέλος της εποχής των Gotti»: «Δεν μου αρέσει να ακούω για κανέναν που πεθαίνει στη φυλακή», πρόσθεσε ο Gravano.

Ο Peter Gotti είχε ζητήσει την πρόωρη απελευθέρωση του στα τέλη Δεκεμβρίου, επικαλούμενος την κακή υγεία του, σε μια προσπάθεια να αποφύγει να πεθάνει στη φυλακή αφού είχε περάσει ήδη περισσότερα από 17 χρόνια πίσω από τα κάγκελα.

«Φοβόμαστε πραγματικά ότι πεθαίνει τώρα. Αισθάνεται ότι είναι η ώρα του», είχε αναφέρει ο δικηγόρος του James Craven σε δικαστικά έγγραφα το 2019. «Ως δικηγόρος του, φοβάμαι ότι όλα αυτά θα γίνουν σύντομα» έγραφε στην αίτηση.

Σύμφωνα με την «New York Post», ο Craven ισχυρίζονταν επίσης με χιούμορ ότι ακόμη και ο «Stevie Wonder θα μπορούσε να δει» πως ο Peter Gotti δεν ήταν πλέον επικίνδυνος και πως είχε αποκηρύξει πλήρως την προηγούμενη ζωή του.

Η αλλαγή στάσης του Peter ήταν η σημαντική διαφορά που είχε από τους αδελφούς του, John και Gene, καθώς φέρεται πως είχε αρνηθεί να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε έγκλημα κατά ζωής σε αντίθεση με τον σκληρό Gene που αφέθηκε ελεύθερος πέρυσι, αφού πέρασε 29 χρόνια στη φυλακή για διακίνηση ηρωίνης και είχε αρνηθεί να φύγει από τη φυλακή ακόμη και μία ημέρα νωρίτερα από την έκτιση της ποινής του.

Peter και John Gotti

Ο Peter Gotti ήταν άρρωστος για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς έπασχε από προβλήματα θυρεοειδούς και ήταν τυφλός στο ένα μάτι, είχε δηλώσει ο Lewis Kasman, πρώην μέλος της οργάνωσης και έμπιστος του John Gotti.

Σύμφωνα με την «New York Daily News», ο Peter υπέφερε από γλαύκωμα, το οποίο νωρίτερα στη ζωή του, τού είχε προσδώσει το υποτιμητικό ψευδώνυμο «One Eye».

Υποτίθεται επίσης ότι είχε και ένα άλλο ψευδώνυμο, «The Dumbest Don», που είχε προκύψει από την πεποίθηση του αδερφού του, John, ότι ο Peter δεν είχε την ικανότητα να είναι μέλος της μαφίας, καθώς σύμφωνα με τον Kasman «η καλοσύνη του τον έκανε ακατάλληλο να ηγηθεί της οικογένειας».

«Προσπαθούσε να κάνει τη δουλειά του αδερφού του και είχε ένα δύσκολο έργο», ανέφερε. «Πολλοί υπαρχηγοί ήταν αναστατωμένοι μαζί του επειδή δεν έδειχνε πυγμή ως αφεντικό. Η οικογένεια Lucchese συχνά τον προσπερνούσε και δεν τον υπολόγιζε» πρόσθεσε ο Kasman.

Οι Gambinos ήταν μία από τις πέντε πιο ισχυρές οικογένειες της μαφίας της Νέας Υόρκης και κέρδιζαν περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ο Peter Gotti εργάζονταν αρχικά στην αποχέτευση και έπαιρνε σύνταξη αναπηρίας έως ότου αναλάβει το ρόλο του εκτελεστικού αφεντικού των Gambino το 1997 και ως αφεντικό με όλα τα προνόμια το 2001.

Είχε φύγει από τον οργανισμό αποχέτευσης με σύνταξη αναπηρίας καθώς είχε τραυματιστεί στο κεφάλι έπειτα από πτώση από απορριμματοφόρο το 1979.

O Peter Gotti στο δικαστήριο

Ο Bruce Mouw, πρώην πράκτορας του FBI που διενήργησε την έρευνα που τελικά οδήγησε στη σύλληψη του Gotti, ανέφερε ότι ο Peter λειτουργούσε σαν ταμίας στην οργάνωση καθώς ήταν αυτός που συγκέντρωνε τα χρήματα. «Ήταν πιστός στρατιώτης, πολύ πιστός ως υπαρχηγός αλλά ως αφεντικό ήταν καταστροφή και υπό την αρχηγία του η ισχύς της οικογένειας ξεκίνησε να ξεθωριάζει», πρόσθεσε ο Mouw.

Ο John Gotti έγινε επικεφαλής της οικογένειας Gambino το 1985 μετά τη δολοφονία του πρώην αφεντικού Paul Castellano, ανέφερε ο Mouw.

Ο John, ο οποίος ήταν γνωστός και ως «Dapper Don», λόγω των δαπανηρών κοστουμιών του και των γκρίζων μαλλιών του αλλά και ως «Teflon Don» μετά από μια σειρά αθωωτικών αποφάσεων, είχε καταδικαστεί το 1992 σε ισόβια για εκβιασμό και δολοφονίες όταν πέθανε από καρκίνο το 2002.

Μάλιστα, στον Peter απαγγέλθηκαν κατηγορίες λίγες ημέρες πριν το θάνατο του μικρότερου αδερφού του.

John Gotti (κέντρο)

Γεννημένος στο Bronx τον Οκτώβριο του 1939, ο Peter ήταν ένα από τα 13 παιδιά της οικογένειας Gotti και μεγάλωσε στην ανατολική Νέα Υόρκη, στο Μπρούκλιν. Παρά το γεγονός ότι ο αδερφός του John ήταν ένα χρόνο μικρότερος ανέλαβε εκείνος ως αρχηγός της οικογένειας, ενώ και τα αδέρφια Gene Richard και Vincent συμμετείχαν επίσης στην οικογενειακή επιχείρηση.

Ο Peter άρχισε να εργάζεται για την οικογένεια σε ηλικία 21 ετών αλλά δεν έγινε πλήρες μέλος της οργάνωσης μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Τα πρώτα χρόνια της εγκληματικής καριέρας του, εργάζονταν στην αποχέτευση, όπως έκανε και ο πατέρας του και η σύνταξή του από τη δουλειά εξακολουθούσε να αναφέρεται ως η κύρια πηγή εσόδων του όταν συνελήφθη.

Ο Peter συνέχισε στη δουλειά από το 1969 έως το 1979 όταν είχε το ατύχημα. Έγινε capo το 1989 αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του Bergin Hunt and Fish Club, του αρχηγείου της οργάνωσης και οδηγός των αδερφών του, John και Gene.

Σύμφωνα με τους «New York Times», ο Peter και ο Junior εκτελούσαν τις διαταγές του John, όσο ήταν στη φυλακή, με τον πρώτο να αναλαμβάνει μόνος του όταν ο Junior πήρε -επίσης- το δρόμο για τη φυλακή το 1999.

Ο Peter λέγεται ότι διαδέχθηκε επίσημα τον αδερφό του μετά το θάνατό του, τον Ιούνιο του 2002. Παρ’ όλα αυτά, όταν απαγγέλθηκαν και στον ίδιο κατηγορίες το 2003 φαίνεται να έλαβε μικρή οικονομική υποστήριξη από την οικογένεια Gambino, δείγμα της έλλειψης σεβασμού προς το πρόσωπο του.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του, αποκαλύφθηκε επίσης η δεκαετής ερωτική σχέση του με την Margie Alexander, με αποτέλεσμα η σύζυγός του, Catherine, να του ζητήσει διαζύγιο.

H Alexander είχε κάνει μάλιστα έκκληση στο δικαστή να δείξει επιείκεια για τις κατηγορίες που συνδέονταν με τις απόπειρες δολοφονίας του Gravano, γεγονός που εξόργισε τον Peter. Αργότερα, η ίδια αυτοκτόνησε μετά το τέλος της σχέσης τους.

Οι κατηγορίες εναντίον του Peter Gotti το 2003 αφορούσαν κυρίως στις παράνομες δραστηριότητες της οικογένειας στις προκυμαίες του Brooklyn και του Staten Island συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών και για εκβιασμό του ηθοποιού ταινιών δράσης Steven Segal.

John Gotti

Οικογένεια Gambino

Η οικογένεια Gambino είναι μία από «τις πέντε οικογένειες» των ιταλικών επιχειρήσεων οργανωμένου εγκλήματος στη Νέα Υόρκη και σε άλλα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η άνοδος της για να γίνει μια από τις πιο ισχυρές οικογένειες μαφίας στην Αμερική ξεκίνησε το 1957, όταν ο Carlos Gambino, Ιταλός μετανάστης, ενορχήστρωσε τη δολοφονία του Albert Anastasia, ο οποίος είχε οργανώσει μία ομάδα ιταλικών συμμοριών σε αυτό που πλέον ονομάζουμε «εγκληματικές οικογένειες».

Ο Gambino ηγήθηκε της οργάνωσης μέχρι το 1976, όταν παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του, Paul Castellano.

Όπως και άλλες οικογένειες μαφίας, οι Gambino ενστερνίστηκαν τις εγκληματικές μεθόδους από τις εγκληματικές οικογένειες στην Ιταλία, όπως τη Cosa Nostra και συμμετείχαν σε παράνομες δραστηριότητες όπως η τοκογλυφία, ο εκβιασμός, η πορνεία, τα τυχερά παιχνίδια και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το 1985, ο John Gotti ενορχήστρωσε τη δολοφονία του Castellano για να γίνει το πιο ισχυρό αφεντικό της οικογένειας.

Η βασιλεία του Gotti τελείωσε όταν ο υπολοχαγός του, ο Sammy «The Bull» Gravano συμφώνησε να καταθέσει εναντίον του και κατά άλλων μελών της οικογένειας το 1992.

Από την πτώση του Gotti, οι Gambino και άλλες μαφιόζικες οικογένειες, έχασαν μεγάλο μέρος της εξουσίας που κάποτε είχαν έναντι των πολιτικών, των δικαστών και των συνδικάτων.

Επικεφαλής της οικογένειας ως το 2015 ήταν ο Domenico Cefalu και μετά την αρχηγία ανέλαβε ο Frank Cali.



[ad_2]

Πηγή