Το παρεξηγημένο παιχνίδι με ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Το παρεξηγημένο παιχνίδι με ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

06/05/2021 0 By GAM

[ad_1]

Του Ευάγγελου Αγαπίου

Παιχνίδι, χόμπι ή άθλημα το μπιλιάρδο; Η απάντηση που δίνουν οι λάτρεις του σπορ… απλή: Και τα τρία μαζί

Ένα ξεχωριστό σπορ για όλους, το οποίο παλαιότερα θεωρείτο ως παρεξηγημένο… πλην όμως δεν είναι παρά ένα συναρπαστικό άθλημα που εξασκεί -μεταξύ άλλων- και το μυαλό!

Άντης Φραγκούδης – Αρχηγός Ομάδας “Godfathers”
“Στην Κύπρο το μπιλιάρδο θεωρείται λίγο υποτιμημένο σαν άθλημα λόγω του ότι θεωρείται σαν άθλημα μπυραρίας ή κάτι τέτοιο.”

Γιώργος Ιωάννου – Μέλος Ομάδας “Godfathers”
“Προσφέρει μια ψυχαγωγία, έναν ευγενή ανταγωνισμό μεταξύ των παικτών.”

Σύμφωνα με ιστορικούς, το μπιλιάρδο έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα αφού ως πρόγονος του θεωρείται το χόκεϊ επί χόρτου. Με αρκετές παραλλαγές πέρασε από γενιά σε γενιά ως ένα άθλημα που παιζόταν στα λιβάδια. Μετά τις σταυροφορίες άρχισε να παίρνει την τελική του μορφή αφού λόγω των επιδημιών της εποχής αποφασίστηκε να μετατραπεί σε άθλημα κλειστού χώρου.

Η οργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων μπιλιάρδου στην Κύπρο άρχισε από το 1989. Σήμερα διεξάγονται τρία πρωταθλήματα και αγώνες κυπέλλου.

Γιώργος Ιωάννου – Μέλος Ομάδας “Godfathers”
“Υπάρχουν τρεις – τέσσερις προπονητές νομίζω στην Κύπρο. Όποιος θέλει να το πάρει σοβαρά μπορεί να κάνει λίγα μαθήματα και μετά βγαίνει πάνω σιγά σιγά.”

Άντης Φραγκούδης – Αρχηγός Ομάδας “Godfathers
”Αν είσαι καλός παίκτης μπορείς να πας και εξωτερικό, να εκπροσωπήσεις την Κύπρο στην εθνική ομάδα. Έχουμε και εθνική ομάδα.”

Εμείς συναντήσαμε την ομάδα GODFATHERS, τα μέλη της οποίας μοιράστηκαν μαζί μας τα μυστικά του σπορ.

Γιώργος Ιωάννου – Μέλος Ομάδας “Godfathers”
“Απαιτεί πολλές ώρες προπόνησης, σίγουρα θέλει να γυμνάζεσαι, να προσέχεις τη διατροφή σου γιατί είναι ένα major memory το σύστημα. Δηλαδή το πως θα κάτσεις στο τραπέζι, πως θα χτυπήσεις. Παίζουν πολλά πράγματα ρόλο. Τα βασικά που πρέπει να μάθει κάποιος είναι τρία βασικά χτυπήματα και περαιτέρω τα επεξεργάζεται στην προπόνηση του.”

Άντης Φραγκούδης – Αρχηγός Ομάδας “Godfathers
“Θέλει πολλή προσπάθεια. Θέλει εξυπνάδα, θέλει πονηράδα. Πρέπει να είναι σταθερά τα χέρια σου, δεν πρέπει να βιάζεσαι.”

Για την ιστορία, το μπιλιάρδο πήρε τη μορφή επιτραπέζιου αθλήματος το 15ο αιώνα αν και οι πρώτοι κανόνες γράφτηκαν το 1770. Το 1996 η παγκόσμια συνομοσπονδία μπιλιάρδου αναγνωρίστηκε από την διεθνή Ολυμπιακή επιτροπή.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας Ap Images/Dylan Lovan

[ad_2]

Πηγή