Doyle Brunson: Η βιογραφία ενός θρύλου του πόκερ

Doyle Brunson: Η βιογραφία ενός θρύλου του πόκερ

19/03/2021 0 By GAM

[ad_1]

Ο Ντόιλ Μπράνσον είναι για το πόκερ ό,τι είναι ο Τζόρνταν για το μπάσκετ, ο Φέντερερ για το τένις, ο Μοχάμεντ Άλι για την πυγμαχία, ο Βαλεντίνο Ρόσι για τις μηχανές

Κάθε παιχνίδι έχει και έναν «μύθο». Έναν άνθρωπο ο οποίος άλλαξε την ιστορία του και το όνομά του έγινε ταυτόσημο αυτού. Ανεξαρτήτως παιχνιδιού με το οποίο ασχολείται κάποιος (στοίχημα ή kazino), πάντα θα υπάρχει ο ένας, ο «εκλεκτός»! Αυτός που σέβονται άπαντες και κανείς δεν θα μπει στη διαδικασία να του πάει κόντρα και να τον ανταγωνιστεί. Ακόμα και οι μεγαλύτεροι αντίπαλοί του παραδέχονται την ανωτερότητά του και φροντίζουν να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν γι’ αυτόν μέσα από το παιχνίδι του.

Στον κόσμο του πόκερ αυτό το όνομα είναι ένα και μοναδικό. Πρόκειται για τον Ντόιλ Μπράνσον. Ένας ζωντανός μύθος. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει ασχοληθεί έστω και ερασιτεχνικά με το πόκερ και να μην έχει ακούσει έστω και μία φορά το όνομα «Ντόιλ Μπράνσον». Για να αντιληφθεί κάποιος που δεν ασχολείται με το πόκερ τι εστί Ντόιλ Μπράνσον και ποιο είναι το μέγεθός του αρκεί να πούμε αυτό: Ο Μπράνσον είναι για το πόκερ ό,τι είναι ο Τζόρνταν για το μπάσκετ, ο Φέντερερ για το τένις, ο Μοχάμεντ Άλι για την πυγμαχία, ο Βαλεντίνο Ρόσι για τις μηχανές.

Ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία. Ήταν αυτός που με τις τεχνικές του και τη στρατηγική του μπορούσε να «διαβάσει» κάθε αντίπαλο. Καινοτόμησε με τον τρόπο παιχνιδιού του και κατάφερε να αλλάξει το πως αντιμετωπίζουν οι παίκτες πλέον το πόκερ. Απαριθμεί εκατομμύρια φανατικών οπαδών και κάθε παίκτης που ασχολείται επαγγελματικά με το πόκερ φροντίζει να πάρει έστω και μία συμβουλή από τον «ζωντανό μύθο». Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε για τη ζωή του σημαντικότερου παίκτη στην ιστορία του πόκερ και το πως έχτισε την καριέρα του, κερδίζοντας δέκα φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα World Series of Poker.

Ο τραυματισμός που του στέρησε την αθλητική του καριέρα

Ο Μπράνσον γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1933 και μεγάλωσε σε μία οικογένεια που μπορεί να μην ήταν πλούσια, είχαν όμως πάντοτε φαγητό και φροντίδα. Μεγαλώνοντας, είχε ιδιαίτερη κλήση στα αθλήματα.

Ήταν εξαιρετικός αθλητής του μπάσκετ καθώς και εξαιρετικός δρομέας. Μάλιστα, αγωνιζόταν και για την all star ομάδα μπάσκετ του Τέξας. Τελειώνοντας το σχολείο, ο Μπράνσον είχε αρκετές προτάσεις από Πανεπιστήμια για να σπουδάσει με υποτροφία. Διάλεξε το Hardin-Simmons University στο Τέξας για να είναι κοντά στο σπίτι του.

Ήταν τόσο καλός στο μπάσκετ που σκάουτερς πήγαιναν να τον δουν να αγωνίζεται. Στα πρώτα χρόνια του κολλεγίου όμως είχε έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατό του και αυτό δεν του επέτρεψε να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο. Μετά από αυτό τον τραυματισμό έριξε όλο του το βάρος στις σπουδές του. Σπούδασε παιδαγωγικά το 1954 και έκανε και μεταπτυχιακές σπουδές στην διοικητική εκπαίδευση.

Απ’ τον υπόκοσμο του Τέξας, στη χλιδή του Λας Βέγκας

Η καριέρα του Ντόιλ Μπράνσον στο πόκερ ξεκίνησε με ανορθόδοξο τρόπο. Ο νεαρός ακόμα Ντόιλ ξεκίνησε να παίζει πόκερ στους δρόμους του Τέξας και σε τουρνουά που διοργάνωνε ο υπόκοσμος της πόλης. Αυτό τον έφερε πολλές φορές αντιμέτωπο με εγκληματίες, οι οποίοι δεν δίσταζαν να τραβούν όπλο κάθε φορά έχαναν από τον ταλαντούχο πιτσιρικά. Ο Μπράνσον ήταν τόσο καλός που πήρε την απόφαση να τα παρατήσει όλα και να μετακομίσει στο Λας Βέγκας για να γίνει επαγγελματίας.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα World Series of Poker διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1970 και από τότε μέχρι και σήμερα ο Μπράνσον είναι σταθερά παρών. Μάλιστα, ανήκει σε μία πολύ μικρή λίστα παικτών που έχουν καταφέρει να κερδίσουν τον τίτλο του πρωταθλητή τέσσερις συνεχόμενες φορές, από το 1976 έως και το 1979. Συνολικά έχει κατακτήσει το συγκεκριμένο τουρνουά, που είναι η ελίτ του πόκερ, δέκα φορές στην καριέρα του.

Ο τρόπος παιχνιδιού του και οι στρατηγικές του μελετώνται μέχρι και σήμερα από κάθε φιλόδοξο παίκτη που θέλει να φτάσει στην κορυφή. Το 1978 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Super/System», το οποίο εμπεριέχει όλες τις στρατηγικές του. Έως το 2015 το συνολικό ποσό που είχε κερδίσει από τις νίκες του στο πόκερ ξεπερνούσε τα έξι εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, υπάρχει και ειδικό κόλπο στο πόκερ που έχει πάρει το όνομά του. Ένα από τα πιο φημισμένα κόλπα του Μπράνσον είναι το περίφημο «Texas Dolly» που αποτελείται από ένα δεκάρι και ένα δυάρι οποιουδήποτε χρώματος.

Και η παράδοση συνεχίζεται…

Ο Μπράνσον παντρεύτηκε το 1962 την αγαπημένη του Λουίζ και μαζί έκαναν τρία παιδιά, ένα αγόρι και δύο κορίτσια. Η μοίρα θα του έπαιζε άσχημο παιχνίδι καθώς έχασε την κόρη του Ντόιλα από υπερβολική δόση ενός φαρμάκου που έπαιρνε για να διορθώσει ένα πρόβλημα που είχε στην καρδιά της.

Μία από τις αγαπημένες συνήθειες της οικογένειας είναι να παίζουν πόκερ όλοι μαζί και ο Μπράνσον έμαθε στα παιδιά του όλες του τις στρατηγικές και τα κόλπα που τον έκαναν κορυφαίο. Αυτό μάλλον απέδωσε. Το 2005 ο γιος του, Τοντ, αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής κερδίζοντας το χρυσό βραχιόλι του WSOP στο Omaha Hi-Lo και την ίδια χρονιά ο πατέρας του κέρδισε το WSOP στο Texas Hold’em. Έτσι, έγιναν το πρώτο ζευγάρι πατέρα – γιου που κερδίζουν την ίδια χρονιά το ίδιο τουρνουά. Η κόρη του Πάμελα έλαβε μέρος στο World Series of Poker το 2007 και το 2009 και μάλιστα κατάφερε εκείνες τις χρονιές να τερματίσει ψηλότερα και από τον αδερφό της και από τον πατέρα της.

Τα τελευταία χρόνια έχει ασπαστεί τον Χριστιανισμό. Πολλοί λένε πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν χτυπήθηκε από τον καρκίνο, κατάφερε να γιατρευτεί και σε αυτό σπουδαίο ρόλο έπαιξαν οι προσευχές του και της οικογένειάς του καθώς και η προσφορά ενός θεραπευτή που είχε ο Ντόιλ Μπράνσον.

Ο Μπράνσον αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί μία προσωπικότητα ιδιαίτερα σημαντική για το χώρο του πόκερ. Ο τρόπος σκέψης του αποτέλεσε μελέτη αντικειμένου πολλών επαγγελματιών παικτών στην ιστορία του πόκερ. Είναι σίγουρο πως άφησε φαρδύ πλατύ το αποτύπωμά του στην εξέλιξη του σπορ και επηρέασε καθοριστικά την πορεία του. Εάν ασχολείστε με το πόκερ (και όχι τόσο με το μπλακτζακ ή τα φρουτακια) τότε σίγουρα θα κερδίσετε πολλά μελετώντας τον τρόπο παιχνιδιού αυτού του θρύλου…

[ad_2]

Πηγή